Следвайте ни

Турската ваксина срещу COVID-19 може да е готова през ноември

viber icon

Според водещ турски медик ваксина срещу коронавирус може да се появи в края на тази година.

Туфан Тюкек, деканът на медицинския факултет към Истанбулския университет, сподели пред медиите, че очаква „ваксината да бъде пусната през този ноември или декември“.

„Всички страни се обединиха да намерят ваксина до ноември. Всички се състезават да го завършат до ноември, защото страните вече нямат толерантност и търпение. Те искат да се отърват от COVID-19 възможно най-скоро“, добави той.

Вирусът представлява "огромна тежест както за икономиката, така и за здравната система", каза Тюкек. „Начинът да се отървем от това е да се открие ваксина.“

Той каза, че по-рано се е очаквало да бъде тествана в Турция ваксина, разработена от Германия, но засега тя е отложена поради малкия брой пациенти в Турция.

Турция е в контакт както с Китай, така и с Русия, каза той и добави: „Започнаха изпитания на ваксината от Китай. Около 17 центъра в Турция работят по проекта. Ние също участваме в тези проучвания. Постепенно ще бъдат намирани доброволци“, обясни той.

Към медицинския факултет на Истанбулския университет има сформиран център за наблюдение на пациенти с COVID-19. Тюкек заяви, че: „Изследванията върху пациентите се обработват и научните трудове се предлагат за публикации във водещи научни медицински издания.

Тъй като светът има само шест месеца опит с вируса, може да е твърде рано да говорим, но засега наблюдаваме, че хората с тежък COVID-19 не се възстановяват напълно и продължават живота си с определени трудности. Това е нещо, с което ежедневно  се срещаме. След като процесът приключи, изглежда, че хората, преживели болестта, ще се борят със здравословни проблеми и занапред“, добави той.

„Някои от болните напълно се възстановяват и са без никакви проблеми. Това са хората, които прекарват леко болестта. Но тези с тежка пневмония наистина имат големи проблеми“, обясни декана на медицинския факултет към Истанбулския университет.

Тюкек също отбеляза, че въпреки че милиони хора по света са заразени с вируса, са регистрирани само няколко повторно инфектирани болни.

„Теоретично всяка инфекция има шанс да се повтори, но един на милион или един на десет милиона“, обясни той и допълни, че говори за вируса в сегашната му форма: „Ако вирусът мутира и хората се реинфектират в бъдеще, това е отделен въпрос."

Тюкек също призова хората да бъдат спокойни на фона на пандемията. „Няма нужда от паника. Нека следваме предпазните мерки без страх. Не са верни твърденията, че „Това заболяване ще зарази всички“, няма такова правило. Повечето хора дори вероятно ще избегнат инфекцията", каза той.

„Здравната система е достатъчна и може да се справи с болните хора в момента. Нашата система за проследяване на случаите работи добре. Всичко, което трябва да направим, е да спазваме предпазните мерки и да се предпазим, докато ваксинационните проучвания приключат и ваксинацията стане широко разпространена“, добави той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?