Следвайте ни

Турците подкрепиха затягането на мерките срещу COVID-19

Обществеността в Турция поткрепя въвеждане на строги мерки срещу Covid-19

viber icon

Повече от 50 процента от турците подкрепят наскоро въведените ограничения в работното време на магазините,  кафенета, ресторанти и други бизнеси, установи социологическо проучване в страната.

В съответствие с решението, обявено по-рано този месец, да се забави разпространението на коронавируса , закритите съоръжения, включително спортни центрове, интернет кафенета, театри, кина и концертни зали, вече затварят в 22:00 местно време в Турция .

Около 33 процента от анкетираните предлагат тези закрити съоръжения да останат затворени през целия ден, докато само 6 процента са против подобни ограничения на тези места.

Около 64 процента от участниците са на мнение, че трябва да се въведе забрана за излизане от домовете в цялата страна, докато други 20 процента казват, че такива действия трябва да са специфични за всяка провинция.

Проучването също така установи, че 61% от обществеността вярва, че Турция преминава през втора вълна от огнището на COVID-19.

Според проучването шестима от 10 души са казали, че някой от техния вътрешен кръг или някои техни познати са диагностицирани с COVID-19.

Поради продължаващото нарастване на броя на пациентите с COVID-19, министърът на здравеопазването Фахретин Коджа призова обществеността да следва мерките за безопасност, за да помогне за ограничаване на разпространението на вируса.

От миналата седмица гражданите на Истанбул и Анкара на 65 г и повече имат право да напускат домовете си единствено от 10 до 16 часа. 

От уикенда броят на болните от Covid-19 премина дневния психолически праг от 3 хиляди души по официални данни от Анкара, като ежедневно се правят близо 150 хиляди PCR теста. Но доктори в Истанбул алармират, че реалният брой на вирусононосителите в мегаполиса е в пъти повече. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?