Следвайте ни

Турция започва и втората доза, ефективността на китайските е 50,6%

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

 

Турция се готви да приложи втората доза ваксина COVID-19 на своите здравни работници следващата седмица, тъй като местните лаборатории ще завършат анализа третата доставка на китайската ваксина Коронавак, която страната получи в края на януари.

Турция стартира своята кампания за ваксинация на 14 януари, започвайки със здравните специалисти. Към днешна дата над 2,6 милиона души, предимно здравен персонал и възрастни хора над 75 г, са получили първата си доза от ваксината.
В понеделник се очаква да започне поетапно и имунизацията на граждани над 65 г. с което ще приключи първата фаза от имунизационния план. 
 
Страната ваксинира средно около 100 000 души на ден, като до момента получи общо 13 милиона дози от ваксината.

Турция подписа договор с китайската компания Синовак за закупуване на 50 милиона дози от ваксината Коронавак. Това количество е недостатъчно за 83 милионната държава. За сега страната няма договор с доставчици на други ваксини.

Медицинските работници трябва да получат втората си доза в момент, когато властите обявиха, че южноафриканските, бразилските и британските варианти на коронавирус вече са открити в повече от 20 провинции на страната.

Някои експерти предполагат, че неотдавнашният скок в броя на ежедневните ковид-инфекции може да бъде свързан с вариантите на вируса, а също така, че хората може би вече пренебрегват свързаните с вируса предпазни мерки, като носене на маски, хигиена и социално дистанциране, след започване на ваксинациите.

Ежедневният брой на инфекциите се движи около 8000 от началото на януари.

От компанията Синовак, вчера за първи път направиха макар и частично официално изявление за редултатипе на фаза 3 за ваксината. 
"Ефективността на ваксината за предотвратяване на инфекция е 50,6%. Като при 83,7% от ваксинираните не се налага медицинско лечение в случай че са вирусоносители. 
Ваксината Коронавак предпазва на 100% от смърт, причинена от Covid-19. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай