Следвайте ни

Турция въвежда частичен вечерен час, затваря училищата и кафенета

viber icon

Турция затвори училищата за остатъка от първия срок и въведе общонационален вечерен час през уикендите от 20 до 10 ч.

В изказване след заседание на кабинета, продължило повече от три часа, Ердоган каза, че работни обекти, като Молове, ресторанти, хранителни магазини, търговски центрове и фризьорски салони ще имат ограничено работно време между 10 и 20 часа.

Президентът също така заяви, че въведената по-рано, забрана за излизане от домовете между 10 и 16 часа, за възрастни граждани на 65 и повече години ще бъде разширена и за деца до 20 години. 

Новите ограничения също така разпореждат всички спортни събития да се провеждат без публика.

Другите мерки, които Ердоган обяви, включват затваряне на кафенета и кината до края на годината.

Забраната за пушене на открити oживени места, като търговски улици, площади и др. също остава за цялата страна. 

Що се отнася до образованието, президентът каза, че училищата, които влязоха в едноседмична есенна ваканция в петък, ще останат затворени и образованието за всички ще бъде само онлайн.

Тези мерки идват след като за първи път тази есен броят на загиналите от Covid-19 в Турция надмина психологическия праг от 100, със 103 души, като достигна общо 11 704 загинали от началото на пандемията.

В цялата страна в последните 24 часа са проведени 156 692 теста за COVID-19, като общият брой е над 16.4 милиона. Броя на болните със симптоми от Covid-19 нарасна на 3316 пациенти.

Според данните на министерството заетостта в интензивните отделения надмина 70%.

Призовавайки хората да се придържат към насоките за коронавирус, здравният министър Фахретин Коча каза, че спазването на мерките и съвместното действие са най-важни в борбата срещу вируса.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?