Следвайте ни

Турция васкинира 70% от гражданите над 65 г., но починалите от COVID-19 вече са над 30 хил.

viber icon

Броят на жертвите на COVID-19 в Турция надмина 30 хил. в неделя, показват данните на министерството на здравеопазването. През последните 24 часа страната е регистрирала 102 смъртни случая, което е общо 30 061, според данните. 

Турция започна да облекчава ограниченията срещу пандемията по провинции в началото на март, когато дневните новозаразени бяха около 9 хил., но за 3 седмици тези цифри се увеличиха до 21 хил. Президентът Ердоган заяви миналата седмица, че засега няма да бъдат налагани нови ограничения. Той заяви, че се надява хората да спазват съществуващите ограничения.

Властите обвиниха за нарастването на инфекциите новите варианти на коронавируса. Среднодневно случаите на 100 000 души в Истанбул се увеличиха до 251,12 към 19 март и 107,99 в Анкара, сочат данните.

Тези цифри преди 3 седмици бяха съответно 89,9 за Истанбул и 39,84 да Анкара.

Турция с население от 83 милиона вече е приложила около 13 милиона дози от кинайските ваксини Коронавак. Ваксинационната кампания, започна в средата на януари с хората работещи в здравния сектор. 

Близо 8,02 милиона души са получили първа дозо и близо 5,05 милиона втора доза от ваксината, разработена от Sinovac Biotech.

Около 70 на сто от гражданите над 65 г. вече са ваксирирани, съобщават от здравното министерство. В момента продължава ваксинирането и на учителите. До момента са ваксинирани 80 хил. преподаватели. Но това е незначителна част, тъй като статистиката показва че хората заети в сферата на образованието са над 1.2 млн. души. 

От следващата седмица се очаква да започне ваксинацията и на гражданите над 60 г., при наличност на ваксини.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?