Следвайте ни

Турция стартира ваксинацията срещу COVID-19 на 11 декември

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 


Здравният министър Фахретин Коджа потвърди датата на първата ваксинация срещу коронавирус в Турция. Той заяви, че здравните работници ще бъдат първите. Те ще бъдат ваксинирани от 11 декември.

„Ще ни бъдат доставени поне 10 милиона дози от ваксината Синовак (Sinovac) през декември, а това количество може да достигне до 20 милиона при наличност. Още 20 милиона дози ще бъдат доставени през януари и 10 милиона през февруари. Искаме да увеличим тези цифри “, каза Коджа, докато отговаряше на въпроси в парламента в столицата Анкара.

Турция е постигнала споразумение с Китай за закупуване на 50 милиона дози ваксини, съобщиха по-рано властите. Китайската ваксина ще бъде безплатна за всички, заяви министъра по-рано.

А ваксините от други компании и държави ще се продават в аптеките. Koджa обяви също, че Турция води преговори с Германия за закупуване на около 25 милиона дози.

В Турция се провеждат изпитания с доброволци за ваксините, разработени както от китайската Синовак, така и от американско-германската Pfizer-BioNtech. В страната продължават и опити с хора върху местно разработени ваксини.

CoronaVac от Sinovac беше първата чуждестранна ваксина, която стартира изпитвания на фаза 3 в Турция през септември. Оттогава върху хиляди доброволци се водят изпитания. 

Специалисти в Турция критикуваха решението на министерството, и го обявиха за "прибързано" започване на ваксинацията с китайската ваксина, тъй като все още не са обявени окончателно резултатите от фаза 3, и не е ясно колко висока ще е ефективността ѝ. 

По-късно през септември, ваксина, разработена от базираната в САЩ Pfizer и германската BioNTech, също стартира опити с хора в Турция. Опитите с тази ваксина са финализирани и е установено, че се развиват до 98% от антителата при доброволци.

Koджa каза, че са били във връзка с компании, които биха могли да получат по-рано одобрение за ваксините си, и очакваха, че изпитването във фаза I на местно произведена ваксина ще приключи до 15 декември. 

След една седмица ще стане ясно кои хора и кога ще бъдат ваксинирани “, каза той. 

В Турция има добре изградена система да ваксинация и сега се очаква тя да бъде използвана и за прилагането на новата Covid-19 ваксина. 

Вчера вече ви информирахме, ме на новото летище в Истанбул е организиран специален хладилен високотехнологичен хангар, в който вече се намират няколко милиона от ваксините, готови за разпределение в страната и в чужбина.

Това е един своеобразен хъб за разпределение на ваксини в региона. Едва 400 летища по света със специален сертификат и оборудване, ще имат възможността да извършват логистични операции с ваксините. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Нали

Нали

02.12.2020 | 16:19

Абе къде скрихте вчерашната статия със Славчо Атанасов? Хората се интересуват от здравословното му състояние! Май май, нищо му няма на карловското ЗКПЧ и всичко е пунта мара да си вдига рейтинга!

Отговори
2 1
Нали

Нали

02.12.2020 | 16:17

Олиииййй, ми те турцити защо ще се ваксинират? Не знаят ли, че Бил Гейтс ще ги чипира! Сигурно не четат Марица и други подобни български медии!

Отговори
5 3
С Вазелин шъ ги боцка

С Вазелин шъ ги боцка

02.12.2020 | 14:21

И с ко шъ ги боцка Султан Ердоган къто пу света все още няма призната лицензирана Вакса Сигур с Вазелин

Отговори
3 2
Schetovodstvo

Schetovodstvo

02.12.2020 | 10:02

MASHAA ALLAH,ASHKOLSUN I AFERIM ERDOGAN EFENDI!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?