Следвайте ни

Турция с вечерен час в ресторантите, въвеждат драконови мерки за възрастните

viber icon

От утре Турция ще затваря в 22 часа всички работни места, включително ресторанти, театри, кина, концертни зали, басейни, фризьорски, фитнес и сватбени салони и др, като част от мерките срещу пандемията на коронавируса, заяви президентът Ердоган днес в изказване след заседание на кабинета.

Изключение се прави само за кафенета и ресторанти, които ще имат право да предлагат храна за вкъщи и след 22 часа. 

Тези мерки се въвеждат на фона на нарастващия брой на заразените с коронавирус в Турция. Въпреки, че страната в момента е далеч по-добре от европейските държави, мерките е тук се затягат. Припомняме, че в Турция дори и през летния сезон не отвориха баровете и клубовете, а маски са задължителни навсякъде. 

Ердоган заяви, че кризата с коронавирус не е достигнала критични нива никъде в страната, но все пак призова гражданите да останат бдителни и да спазват предпазните мерки.

Специално в Истанбул и големите градове ще бъде насърчено гъвкавото работно време в частния и публичния сектор в Турция, за да се избегне струпване на много хора в градския транспорт, каза Ердоган.

Надзорът ще бъде засилен на места, където се събират повече хора като магазини и пазари.  

Президентът добави:
"Благодарение на стабилността на нашата здравна инфраструктура и нашите здравни специалисти не срещаме сериозни проблеми при лечението на заразените с Ковид-19 у нас.  Проучванията на ваксините продължават в света и у нас. Вярвам, че ваксината, произведена в чужбина, ще се използва у нас в края на годината, а наша ваксина също ще бъде готова към края на есента.  
Според хода на епидемията ще оценим положението и ще преценим дали ще се наложи да прилагаме други ограничения за предпазване от Ковид-19", добави Ердоган.

Тъй като в последните дни най-голям ръст на заразените се наблюдава в град Бурса, там областната управа предприе по-строги мерки. От утре гражданите над 65 годишна възраст, които не работят, ще имат право да излизат извън домовете си единствено от 10 до 16 часа.

Малко след съобщенията на президента, министерството на здравеопазването съобщи, че Турция е регистрирала 2343 нови случаи с коронавирус във вторник, като 79 души са починали. През последните 24 часа са проведени над 150 000 теста за Ковид-19.
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?