Следвайте ни

Турция разработва ковид ваксина като спрей за нос

viber icon

Турски учени, работещи с фирмата за нанотехнологии "Нанографи" и университета в Анкара, разработват първата интраназална COVID-19 ваксина, съобщи министъра на индустрията и технологиите Мустафа Варанк. Той каза, че се очаква спреят за нос да бъде по-ефективен и по-лесен за приложение от досега съществуващите ваксини.

Интраназалната ваксина ще засили усилията на Турция и света в борба срещу коронавируса, каза Варанк, добавяйки, че ваксината може да бъде „преработена“ в случай на нови вирусни мутации.
Очаква се изпитванията с доброволци да започнат скоро, каза той.

„След като всички клинични етапи бъдат успешно завършени, ние се стремим да стартираме прилагането на новата ваксина още тази година“, подчерта Варанк.
Здравният министър Фахретин Коджа обяви, че ваксината под форма на спрей ще се използва от всички възрастови групи като превенция срещу пандемията, тъй като няма да има странични ефекти.

Професорът по инфекциозни болести от университета в Анкара д-р Исмаил Балък заяви пред в-к Хюрийет:

„Респираторните вируси като Covid-19 навлизат в тялото през носната и устната лигавица и нашата имунна система започва да се бори с тези вируси чрез физически бариери в носа ни, което е първата входна точка и на второ място идват местните имунни фактори. Когато тази ваксина се прилага през носа, където вирусът попада по естествен път, имунната система ще бъде подпомогната от ваксината да създаде антитела.  Когато се сблъскаме с вируса, тези локални антитела ще предотвратят разпространението на вируса още в носа и устата.  Поради тази причина спрейните (назални) ваксини правят това, което сегашните ваксини не могат. По този начин се предотвратява и предаването на вируса.

Теоретично, спрей ваксината може да се използва за всички възрастови групи. По време на клиничните изпитвания ще станее ясно дали ваксината ще се впръсква само в носа или и в гърлото. Друго предимство е, че ваксината може да се прилага и  лично от пациентите, като след закупуването ѝ, няма да се налага да се ходи до болница за медицинска интервенция."

В света съществуват и други опити за създаване на подобни ваксини. Още миналата година Китай съобщи, че започва  разрабтки за ваксина под формата на спрей. Неотдавна и от Астра Зенека обявиха пъдобен научен проект. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?