Следвайте ни

Турция посрещна 2021 г. под пълна блокада заради COVID-19 СНИМКИ

viber icon

Турция посрещна новата година по изключително необичаен начин. Снощи в 21 ч. започна четиридневна блокада, която ще продължи до 4 януари като част от мерките срещу COVID-19.


Улиците в цялата страна бяха невероятно пусти и тихи в полунощ на новата година. Нямаше ги обичайните тълпи от хора, както и зашеметяващите фойерверки. Всички граждани бяха принудени да си останат по домовете, като дори там бяха забранери домашните партита. Силите за реда стриктно следяха за прилагането на забраните. Малцината, които се осмелиха да споделят снимки и видеоклипчета с многолюдни домашни празненства, бяха издирени и глобени за неспазване на забраните. 


Този месец властите отново за шести път въведоха забрани през уикенда, както и нощния комендантски час на фона на скока на инфекциите и смъртните случаи.


За пръв път в историята на страната нямаше купони по улиците и площадите  и местата за забавление останаха затворени.


Супермаркетите, хранителните магазини, пекарните, месарите и магазините за сушени плодове ще работят между 10 и 17 ч. в рамките на четиридневния вечерен час, а ресторантите предлагат само поръчки по домовете.


Хората имат право да ходят в близките магазини за основни нужди през деня, единствено пеша, но тези, които нарушават комендантския час, ще бъдат глобявани от силите на реда.


Някои сектори, включително производство, снабдяване, здравеопазване и земеделие, ще бъдат освободени от комендантския час.


Часове преди 2021 г. някои се стекоха към ваканционни центрове и градове.


В курортния град Бодрум, който преживява един от най-натоварените зимни месеци в историята си поради пандемията, населението му от 170 000 достигна 430 000 души заради новогодишната ваканция. Тук се стекоха хиляди собственици на летни вили, както и тези които успяха да си резервират предварително къщи за гости. В много от хотелите не останаха свободни места, въпреки, че всякакви тържества и тук са забранени. 

 

Тъй като в Бодрум намаше новогодишна заря, гражданите се наслаждаваха на огромните фойерверки от близкия гръцки остров Кос. Те се виждаха с просто око поради близостта му от наколо километра от Бодрум. Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?