Следвайте ни

Турция: Коронавирусът до следващото лято ще се превърне в обикновен грип

viber icon

Въпреки че въведените мерки помогнаха за намаляване на новите случаи, наскоро Турция започна да преминава през фаза, описана като „втори връх на първата вълна“ с безпрецедентно нарастване на ежедневните случаи, предимно в големите градове, но в последните дни, ситуацията изглежда вече по-овладяна. 

Всъщност степента на имунитет надхвърля 10% и може да се увеличи до 50% до следващото лято, заяви здравният министър Фахреттин Коджа. 

Въз основа на статистически данни от пациенти с COVID-19,  след пролетта процентът на заразените ще достигне 50%, според прогнозите и в крайна сметка ще се превърне в грипоподобно заболяване, допълни министъра. 

Предстои обаче труден есенно-зимен сезон, тъй като в този период повече хора прекарват времето си на закрито, и съществува реален риск и от грипна вълна, която ще усложни съществуващата ситуация с COVID-19.

Въпреки това Турция е оптимист, тъй като пандемиите обикновено продължават най-много две години. Освен това са налични само две възможности: или ваксина, или нарастващ процент на имунитет. 

След няколко разочароващи седмици с голям брой нови случаи, Турция съобщава за подобрение на ситуацията с  COVID-19, тъй като процентът на имунитета нараства сред населението и излекуваните надминават ежедневните нови случаи. 

За сега по-строгите проверки за спазване на правила като задължителни маски, социално дистанциране, хигиена и повишаване на обществената осведоменост доведоха до спад средно до 38% в ежедневните случаи. И все пак небрежността, особено във възрастовата група между 17 и 35 години, поражда безпокойство и допринася за колебанията в натоварванията. Властите обмислят да наложат нови ограничения, за да овладеят допълнително тези, които не спазват правилата.

Неотдавнашният ръст на случаите беше свързан с хора, които пренебрегваха правилата през летния сезон, особено при многолюдни мероприятия, като сватби и погребения. Министерството на вътрешните работи засили мерки и започна седмични проверки, както и увеличаване на полицейското патрулиране за нарушителите на задължителното правило за носене на маска и на открити места. Например столицата Анкара, която има най-много случаи от седмици, е отбелязала 30% спад в новите случаи. 

Независимо от това, опасенията остават за тези, които се завръщат в родните си градове от ваканция. 

Тези които могат да си го позволят удължиха лятната си почивка по вилите, в райони около големите градове или по егейското и средиземноморското крайбрежие. 

Властите споделят, че хората на 50 и повече години са по-подчинени на правилата, тъй като имат по-голям риск от инфекция, но младото поколение има склонността да ги игнорира. Наблюденията на млади хора, които не носят маски или социално дистанциране, са сравнително често срещани в цялата страна, но това безотговорно поведение извън дома представлява особено заплаха за по-възрастните членове на семейството и тези със съществуващи хронични заболявания. Властите смятат, че принуждаването на възрастовата група между 17 и 35 години да спазва правилата е ключът към намаляването на новите случаи.

По данни на здравното министерство са установени 1412 нови случая при повече от 115 000 теста, проведени през последните 24 часа, докато 1422 пациенти са излекувани от коронавирус. Общият брой на случаите на коронавирус от началото на пандемията надмина  315 хиляди, докато броят на излекуваните е над 277 хиляди души. Междувременно броят на загиналите от COVID-19 в страната се увеличи до 8062 с 65 нови смъртни случая.  

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?