Следвайте ни

Три причини ЕС да купи руската ваксина "Спутник V"

viber icon

Към политиката на разведряване можете да отидете по този начин: купете руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" и по този начин облекчете напрежението във влошените отношения между Европейския съюз и Русия, пише „Ханделсблат”, цитиран от БГНЕС.

Изданието припомня, че ваксината е кръстена на първия в света космически кораб, изстрелян от Съветския съюз в космоса през 1957 г., добавяйки към името „сателит” буквата V, като в думата победа. В момента тази ваксина е голям политически успех за Кремъл. Ако ЕС я купи, това ще помогне на съюза в политиката.

Без да дочака резултатите от решаващата трета фаза на изпитанията, Русия през август 2020 г. регистрира „Спутник V” като първата антиковизна ваксина в света, която се превърна в политически жест от Кремъл, както по време на Студената война.

Това беше последвано от вълна от критики, тъй като резултатите от тестовете за ваксини не бяха публикувани в достатъчна степен и западните учени силно се усъмниха в първите данни. Но след като ефикасността на ваксината от 91,6% беше потвърдена през февруари в списание The Lancet и много страни регистрираха „Спутник V”, руската ваксина се появи в много по-добра светлина.

Сега освен унгарците, министър-председателите на някои германски провинции, както и представители на федералното правителство, искат да купят „Спутник V”. Вярно е, че ЕС трябва да направи това, какъвто е случаят с други ваксини, използвани в момента в Европа. Или, ако Брюксел блокира закупуването, то покупката ще трябва да бъде направена директно от Берлин.

Това е правилното изискване. Също така е правилно това да бъде направено в близко бъдеще. В крайна сметка, както в случая със западните ваксини, договорите се сключват още преди Европейската агенция по лекарствата (EMA) да регистрира ваксина. В момента EMA е в процес на проверка на „Спутник V”, а Унгария и Словакия вече използват московската ваксина след национална регистрация.

Има три причини, говорещи в полза на руската ваксина. Първо, покупката на „Спутник V” би намалила напрежението между ЕС и Русия. Москва и нейните политически съюзници в Европа - от Алтернатива за Германия и левицата в Бундестага до Марин Льо Пен във Франция или Виктор Орбан в Унгария - повече не биха могли да твърдят, че ЕС е антируски.

На второ място, да се ваксинират със „Спутник V” биха пожелали много хора, които са заразени с „вируса на Путин“ и въпреки всичко се доверяват на шефа на Кремъл повече, отколкото европейските политици биха искали да бъдат ваксинирани със „Спутник V”. Това ще ускори формирането на спешно необходимия стаден имунитет. И само това ще направи покупката разумна стъпка.

Фактът, че Русия е научно способна да постигне големи успехи в медицината, е доказан още по времето на Съветския съюз. ГДР, с помощта на ваксината срещу полиомиелит, успя да изкорени тази болест преди Федералната република.

И трето, основното в борбата срещу пандемия е да се използва всичко, което помага.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?