Следвайте ни

Тревожно: Дори Великобритания може да спре АстраЗенека за младите

viber icon

Използването на ваксината на AstraZeneca в Обединеното кралство може потенциално да бъде спряно за по-млади хора на фона на опасения, че може да бъде свързано с редкия тип кръвни съсиреци, съобщи „Метро“. Припомняме, На острова са най-горещите защитници на този продукт, тъй като е местно изобретение.

Channel 4 News информира, че Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) разглежда предложения за ограничаване на употребата на тази специфична ваксина при по-млади хора. Те казаха, че решение може да бъде взето още днес.

Изпълнителният директор на MHRA д-р Джун Рейн каза: „Нашият задълбочен и подробен преглед продължава на доклади за много редки и специфични видове кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca. Все още не е взето решение за регулаторно действие.“

Вчера „професор Локдаун“ (както го наричат британците) Нийл Фъргюсън, бивш член на правителствената консултативна група SAGE, заяви, че появата на кръвни съсиреци при хора, които са получили ваксината, повдига нови въпроси дали младите хора трябва да я получават.

Той каза: „По отношение на данните към момента има все повече доказателства, че съществува рядък риск, свързан предимно с ваксината на AstraZeneca, но може да бъде свързан на по-ниско ниво с други ваксини. Изглежда, че рискът е свързан с възрастта, а може да е възможно - като данните са по-малко за това – да е свързан и с пола“.

Професорът добави: „Никаква ваксина, нито едно лекарство, не е безрисково - винаги става въпрос за балансиращо уравнение спрямо риска.“

В петък организацията заяви, че е идентифицирала 30 случая на редки случаи на кръвни съсиреци - със 7 смъртни случая - от 18,1 милиона дози на AstraZeneca, приложени до 24 март. Те включват 22 съобщения за церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) - което спира изтичането на кръв от мозъка правилно - и 8 други тромбозни случаи с ниски тромбоцити.

Това се случва, когато няколко европейски държави преразглеждат своето използване на ваксината. Нидерландия последва Германия, превръщайки се в последната страна, която спря използването на AstraZeneca за хора на възраст под 60 години поради опасения от връзка с редките кръвни съсиреци.

Професор Пол Хънтър, медицински микробиолог от Университета в Източна Англия, каза, че появата на „клъстери“ на редки съсиреци сред хората, които са получили AstraZenca в различни страни, все повече предполага, че това не е „случайна асоциация“.

„Очевидно е, че трябва да се свърши още работа, но мисля, че доказателствата се изместват повече към причинно-следствена връзка“, каза той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?