Следвайте ни

Тревожно: COVID-19 при децата у нас нараства 5 пъти

viber icon

Заболеваемостта от COVID-19 у нас показва нарастване във всички възрастови групи, като най-висока е при 20-29 годишните. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на заседание на Здравната комисия в парламента.

Той посочи и един нов, тревожен факт, а именно, че заболеваемостта при децата бележи петкратно увеличение и към 27 август е 125.7 на 100 000 и по този показател доближаваме пиковите стойности на предишната пандемична вълна. Една от причините за бързото увеличаване на броя на болните е ниският интерес към ваксините и неспазването на мерките, каза Кацаров и подчерта, че в България те са най-либерални в ЕС.

Четвъртата епидемична вълна се характеризира с интензивно разпространение на Делта варианта, който притежава нови характеристики, различни от класическия вариант - много по-къс инкубационен период, много по-лесно предаване на вируса и по-високо репродуктивно число, допълни министърът. 

"Имунитетът след преболедуване и след ваксинация не осигурява предотвратяване на последващо предаване на вируса и в този смисъл колективният имунитет няма да бъде достатъчен. Делта вариантът се предава лесно и на открито. Преболедувалите от предишни варианти не са гарантирано защитени от носителство. Делта вариантът създава по-висок вирусен товар в горните дихателни пътища, което прави предаването му много по-ефективно сред групи от населението с по-интензивни контакти. Боледуват хора от всички възрастови групи, които не са боледували до момента, не са ваксинирани, но също и такива, при които не може да се разчита на имунен отговор след боледуване и ваксинация. Засегнати са основно младите хора и неимунизиранит" , заяви д-р Кацаров.

"Част от преболедувалите, които не са изработили имунен отговор, предимно рискови групи, най-вероятно ще преболедуват повторно. Увеличава се броят на хоспитализираните и тези в интензивни отделения. Така по своята динамика тази епидемична вълна изпреварна с около 2 седмици развитието на предишни такива. Според някои предварителни изследвания рискът от хоспитализация при деца до 18 години при Делта варианта е по-висок в сравнение с предишните вълни, причинени от класическия вирус и британския вариант", посочи още като подробности той. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Как го установихте

Как го установихте

31.08.2021 | 22:51

След като не правите тестове на деца, щото няма нормален родител, който да е съгласен с тази касапска процедура.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?