Следвайте ни

Тревога за ваксината на Pfizer, предупредиха за забавяне в доставките

viber icon

За възможни забавяния в доставките на ваксината срещу COVID-19 предупредиха от германската компания Biontex, която работи усилено с партньора си Pfizer да увеличи производството й, предаде Ройтерс.

Доставките на ваксината на Бионтех и Pfizer в ЕС се извършват по-бавно заради по-късното й одобряване от здравния регулатор на съюза и малкия обем на подадената от Брюксел поръчка.

Забавянията предизвикаха тревога в Германия, където няколко провинции бяха принудени временно да затворят ваксинационните си центрове броени дни след началото на масовата ваксинация на 27 декември.

"В момента нещата не изглеждат добре. Появява се дупка поради липса на други одобрени ваксини и ние трябва да я запълним с нашата ваксина", каза директорът на "Pfizer" Угур Шахин в интервю за "Шпигел".

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината на "Moderna" на 6 януари. Германският здравен министър Йенс Шпан я прикани да одобри и ваксината на "AstraZeneka", която Великобритания одобри тази седмица.

Както Шахин, така и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на "Pfizer", разкритикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени.

САЩ поръчаха 600 милиона дози от ваксината на "Biontex" и "Pfizer" през юли, а ЕС поръча наполовина по-малко през ноември.

"В някакъв момент стана ясно, че няма да е възможно да доставяме ваксината толкова бързо. Тогава вече беше твърде късно да се правят допълнителни поръчки", каза Тюреджи в същото интервю.

"Biontex" планира да изгради нова производствена линия в германския град Марбург, която може да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината, каза Шахин.

Шахин също съобщи, че Biontex може да направи ваксината си по-лесна за съхраняване. В момента тази ваксина изисква съхранение при температура от минус 70 градуса. Възможно е до лятото да бъде готова ваксина от следващо поколение, която може да се съхранява на по-високи температури.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Много УМЕН народ

Много УМЕН народ

01.01.2021 | 20:43

Явно ти уроде си от много умен народ след като определяш Българския народ като глупав За да не ти се случи некаква трудова злополука живеейки сред такъв глупав народ ти препоръчвам по най бързия начин да се изнесеш от територията на този Глупав народ Явно много явно личи колко си умен след като така ползваш думи и определения безразборно Явно благодарение на това че си умен не знаеш онази сентенция че Дума дупка не прави ама в гроб може да те вкара Това от един глупав Българин

Отговори
3 0
Много глупав народ

Много глупав народ

01.01.2021 | 17:39

Чета коментарите тук и немея. Толкова ли не разбрахте, че само ваксината може да ви спаси?! От Ковид се умира, ако не първия, то втория или третия път, когато се заразите, което може да се случва всеки 3-4 месеца. Само Ганьовците не загряват още ситуацията и плещят врели-некипели.

Отговори
11 8
Запазете си линка на

Запазете си линка на

01.01.2021 | 17:05

Фалшивото ваксиниране и го разпространявайтеhttps://pro-mir.ru/vaktsinatsiya-kamaly-harris-fejkovye-ukoly-dlya-obolvanivaniya-naseleniya/

Отговори
6 4
Хахаха

Хахаха

01.01.2021 | 17:00

Той попа не го искат в селото, той пита за църквата .. Та и те рака с отровите ваксините . Кой го е еня за ционистките ви отровни ваксини ?

Отговори
6 7
Фалшиво ваксиниране

Фалшиво ваксиниране

01.01.2021 | 16:58

https://pro-mir.ru/vaktsinatsiya-kamaly-harris-fejkovye-ukoly-dlya-obolvanivaniya-naseleniya/

Отговори
6 5
Ето

Ето

01.01.2021 | 16:57

https://pro-mir.ru/vaktsinatsiya-kamaly-harris-fejkovye-ukoly-dlya-obolvanivaniya-naseleniya/

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?