71

Тревога! Кацаров заговори за зелени сертификати и на изборите

Сега сме изправени пред дилемата дали да наложим пълен локдаун, или мярката, която се използва в цяла Европа - зеленият сертификат, заяви министърът

Повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. От сегашните 6000 души заразени, близо 1000 ще влязат в болницата. Ние ще сме изправени пред ситуация скоро да не може да осигурим легла за болните, а близо всеки 7-ми влязъл в болница – умира. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в ефира на bTV.

По думите му мерките влизат сега, защото сега има необходимост от това.

“Сега сме изправени пред дилемата дали да наложим пълен локдаун, или мярката, която се използва в цяла Европа - зеленият сертификат. От нас зависи с тази мярка да се справим“, посочи той.

По думите му навсякъде ще може да се влиза със зелен сертификат, най-общо местата на закрито, не се отнася за малките магазини и за хранителните магазини.

Той беше категоричен, че измерването на антителата не е достатъчно надежден метод и затова не е включен в изискването за зелен сертификат.

По въпроса защо сертификатът за преболедуване има по-малка продължителност от ваксинационния каза: „Имунитетът, който се получава след преболедуване, не е толкова траен колкото след ваксинация“.

„Градският транспорт и училищата са извадени пред скоба. Градският транспорт, ако спре, спира всичко, другото е желанието на всички децата да учат присъствено“, каза още той.

Кацаров коментира и провеждането на изборите. „Мерките не се отнасят за изборите. Те ще се проведат по начина, по който се проведоха предишните избори. На този етап не се налагат допълнителни разпоредби. Възможно е обаче да се помисли и за зелен сертификат за изборите. Изборите са важни, но от другата страна е човешкият живот. Изборът, който правим в момента е ограниченията или човешкият живот. Задължително трябва да изберем него“, каза още служебният здравен министър.

„Ако продължаваме със същия темп на заразяване, ще изчерпаме капацитетът на болницата. контролът на цялата дейност ще се извършва от органите на РЗИ, БАБХ и органите на МВР. Но това може да го направи сервитьорът, разпоредителят“, коментира той, но не уточни как точно ще се извършва контролът дали сертификатът е автентичен.

Персоналът обаче няма да има възможност да проверяват личните документи на хората: „Не се очаква от тях да установяват истинност, а само наличие на сертификат“.

"Направихме всичко възможно да осигурим присъствено обучение. Университети ще могат да продължат да работят присъствено със зелен сертификат“, отговори здравният министър на зрителски въпрос.

„Зеленият сертификат дава възможност на заведенията да работят след 23 часа“, заяви Кацаров.

Преведени са пари на регионалните здравни инспекции за закупуване на антигенни тестове, съобщи той: „Хората, които се изследват с антигенни тестове няма да плащат за самия тест, а само за взимането на проба“.

„Катастрофални са нивата на ваксинация и затова страдаме. Основната цел на мерките е да предпазим страната от ситуация, в която болниците да не могат да приемат пациенти“, категоричен беше Кацаров.

По думите му недостиг има в ковид отделенията, а при нарастващото натоварване това се превръща в проблем. Ваксинираните лекари са над 70%.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Мдааа

Мдааа

20.10.2021 | 13:20

Този резна главата на Радев за втори мандат.

Отговори
0 0
Нипонятно

Нипонятно

20.10.2021 | 09:23

Кой бе Каруцаров нормален трудещ се Българин клечи в заведение след 23 часа а да не споменавам и преди това Като се знае че сутринта в пет -шест часа той трябва да е станал за да ходи на работа Кой освен реститутки и офисни плъхове могат да си го позволят това Или ония изпражнения за който лафа Тате носи Мама меси Да живей живей труда А Каруцароф Мола тъ обясни по каруцарски Високопарнийте ти слова ни са непонятни

Отговори
8 3
Plovdiv

Plovdiv

20.10.2021 | 08:43

Искаме зелен сертификат за изборите за да не може администрацията да гласува за ГЕРБ

Отговори
10 7
дии

дии

20.10.2021 | 08:40

ха ха аха ха Да пробват за изборите -гласуване само със зелен сертификат. Те комисиите няма да могат да направят. А процента гласували ще е такъв че изборите ще са невалидни. Цял свят ще ни се смее. Мунчо поразява с простотия.

Отговори
16 2
Даа

Даа

20.10.2021 | 11:31

Да, но това ще е единствения начин най-сетне България да се оправи, защото ще са гласували единствено интелигентните хора.

Отговори
2 4
Е как така

Е как така

20.10.2021 | 08:37

Как така естествения имунитет не е по-траен от този от ваксината? Има ли някакво медицинско доказателство за това твърдение? Доколкото знам вече три ваксинации трябват за поддържане на имунитет - и то той е само неутрализиращ и не унищожава вируса.

Отговори
24 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?