Следвайте ни

Тръгват ли децата на училище? Отговаря министър Денков

viber icon

Децата не трябва да поемат основния удар в мерките срещу COVID-19 в страната, заяви образователният министър проф. Денков пред медии днес. И даде да се разбере, че ще настоява този път учениците да останат максимално в присъствена форма на обучение.

„Гъвкавата система, заложена в насоките за обучение в условия на пандемия, позволява през новата учебна година децата да учат по-дълго присъствено. За училищата с по-малко ученици и в по-малките селища например има различни варианти те да останат отворени в ситуации, в които миналата година са били затваряни.“

Това заяви министърът на образованието и науката след среща с формални и неформални граждански сдружения на родители и учители днес.

В дискусията, продължила близо два часа, участваха представители на 18 различни групи. Те изразиха разнопосочните настроения в обществото във връзка с противоепидемичните мерки в училищата и детските градини, присъственото и дистанционното обучение през предстоящата учебна година.

„Обединихме се около това, че вирус има и трябва да има мерки. Различията са по въпроса какви да бъдат мерките“, обясни проф. Денков. Участниците в срещата покриха целия спектър от мнения по темата: от отпор срещу всякакви мерки и определяне на изискванията за маски и доброволно тестване като насилие над децата до искания за стриктен контрол по спазването на мерките, по-висок процент ваксинирани учители и тийнейджъри и задължително тестване на неваксинираните.

Представителите на родителските и учителските групи са единодушни, че предпазните мерки трябва да са комплексни и да се прилагат във всички сфери на живота и от цялото общество, а не само в образователната система. Присъстващите поискаха родителите да имат право на избор между присъствено и дистанционно обучение за своите деца.

Проф. Денков помоли участниците в дискусията да представят писмено своите становища, за да бъдат обсъдени в детайли. „В дискусия с Министерството на здравеопазването ще търсим разумния баланс, така че да осигурим максимално продължително присъствено обучение при минимален риск за здравето на децата и учителите“, подчерта министърът.

Той допусна възможност публикуваните вече насоки за детските градини и училищата да претърпят промени. При всички случаи окончателните варианти ще бъдат публикувани преди началото на учебната година.

Нашата цел е да осигурим максимално присъствено обучение с минимален риск за учителите, защото без тях обучение няма, допълни той. Министър Денков посочи, че сред родителите е чувствителна темата за мерките, които се взимат в училищата спрямо мерките в страната.

Друг деликатен момент, според министър Денков, е тестването на децата. Водим разговори за осигуряване на щадящи тестове, увери той. По думите му, осигуряването на общото количество тестове за педагогическия, за непедагогическия персонал и за учениците изисква съществени финансови средства. Има разчетени средства, но те ще бъдат представени утре, каза проф. Денков.

На училищата се дава свобода на локално ниво да взимат решения, но в определени граници, добави министърът. По думите му, сега се интегрират информационните системи на МОН и на МЗ, за да има постоянна информация за заболели и контактни във всяко училище.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Юлия Р.

Юлия Р.

31.08.2021 | 19:36

Е, аз пък не виждам логика училищата затворени, а кръчмите отворени.

Отговори
12 6
Юлия Р.

Юлия Р.

31.08.2021 | 19:33

Ние като че ли сме на друга планета. В голяма част от страните се обучават присъствено, редовно се правят тестове, голям е процентът на ваксинираните. Само на нас ни се нарушават правата. И то заради една не малка креслив група, в чиито действия няма никаква логика и разум.

Отговори
12 8
Мне...

Мне...

31.08.2021 | 21:05

Да ти напомня, ваксинирани - 15.5%. Неваксинирани - 84.5%. Коя е малката креслива група?

Отговори
6 0
Доуточнение

Доуточнение

31.08.2021 | 22:45

От тези 15%, 60% са 70+ годишни, да са живи и здрави. Да не говорим, че на вакснатите скоро им изтичат антителата и ще им занулят вакс. паспортите. Това са фактите.

Отговори
6 1
овцъ си ти

овцъ си ти

31.08.2021 | 23:26

много заблудена !

Отговори
3 0
Десен

Десен

31.08.2021 | 19:24

Уважаеми граждани, няма съмнение, че приоритет е опазване на живота и здравето на децата и всички ни. Всякакъв образоваъелен дефицит може да бъде наваксан във времето. Животът и здравето-не. И стига правете политика на гърба на учениците и българските учители. Време е за разумни действия, а не за популизъм и конфирмизъм. Рекета на т. н. родителски организации, с претенции да представляват всички родители са повече от смешни.

Отговори
16 6
По теб се вижда,

По теб се вижда,

31.08.2021 | 22:47

Че образователния дефицит не може да се навакса.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?