Следвайте ни

Тотален хаос с COVID-19 без Щаба! Провал на сайта, прибавят умрели от април и май

Професор Кантарджиев: И аз бях шокиран, като погледнах тази сутрин

viber icon

Колко са новите болни от COVID-19, колко починали в България? Никой не знаеше тази сутрин, следейки единствения останал източник - сайтът coronavirus.bg.

Зам.-министър Жени Начева свика специална пресконференция в Министерство на здравеопазването, на която да обясни на журналистите как да тълкуват и пресмятат данните от единната информационна система за ситуацията с епидемията от коронавирус.

Без Щаба и неговите брифинги от сайта тази сутрин не можеше да се разбере нищо. Новите случаи бяха обявени като 34.  Според системата те са "с 1 повече" от вчера, когато по данни от последния брифинг на Националния оперативен щаб новозаразените бяха... 25.

Нещо повече, днес има и добра новина – нито един починал от коронатвирус през последното денонощие или общо 159 до момента.

Ако се съпоставят данните с изнесеното от НОЩ вчера обаче, смъртността от COVID-19 у нас днес би трябвало да отбележи пик, какъвто не е имало от началото на пандемията – от 147 починали вчера до 159 починали днес или с 12 повече.

Прави впечатление и оскъдният брой изследвани проби – едва 223, при положение че в работни дни те са над 1000.

Жени Начева обясни с нуждата от време за изграждане на система - внедряване, тестване и същинска работа. Имало данни, които се събират и ръчно, а всички институции - болници и лаборатории, които подават данни, са събирали данни по различен начин. Освен това информацията и критериите за COVID-19 се променяли във времето и то не само в България, а и във Великобритания, Белгия и други страни. Меко казано, потресаващо!

За улеснение на медиите, вече ще се изготвя и предоставя справка. 

77 лечебни заведения и 144 лаборатории вкарвали данни в системата, ставали и грешки. Човешкият фактор не може да се пренебрегне. Трябвало всички, подаващи данни в системата, да се стиковат. 

Като разминаване в цифрите, Начева посочи цифрите за починалите 149 вчера при двама отчетени за денонощие и днес - 159 при отчитане на денонощие без смъртни случаи за денонощие.

10-те смъртни случаи, отчитащи се в системата, Начева посочи като добавен брой, но починали в края на април и началото на май месец.

Сайтът вече ще отчита случаите за денонощие - от 0,00 до 0,00 часа. И ще бъдат предоставяни в 8 часа на другата сутрин. Последно за 5 юни - заразените са 35 при нула починали. На сайта продължава да пише обаче 34 в странно квадратче.

"И аз бях шокиран, като погледнах сутринта", призна проф. Кантарджиев, който беше привикан на брифинга. Със сигурност не само той! На ход май е Бойко Борисов!

Коментари (4)

Спрете вече

Спрете вече

05.06.2020 | 15:39

Ходя по улицата и гледам паникьосани и уплашени хора. Санитари от психиатрията седят на всеки ъгъл и изнасят хора получили страхови неврози и панически атаки. Линйки хвърчат и психиатрията е препълнена. Много хора вече се питат защо за президента Корнелия Нинова и Слави Трифоноф е заделена цяла психиатрия? Много известни учени правят предположения, че ако тези тримата бъдат вкарани колкото се може по бързо в психиатрична клиника, то страхът и уплахата от населението ще изчезне като с магическа пръчка!

Отговори
3 2
Батко

Батко

05.06.2020 | 15:19

Да бяха хванали един прост студент първи курс информатика, щеше а я направи по-добре!

Отговори
2 2
Тошко

Тошко

05.06.2020 | 15:09

Комуняги, не се плашете, не бъдете толкова злобни, Мутафчийски каза, че не иска да става президент, срам го е да наследи проваления авиатор.

Отговори
5 2
колко усвоиха

колко усвоиха

05.06.2020 | 13:41

Три месеца не можаха една информационна система да направят! Пак някоя "наша" фирма е прибрала парите и "си е оставила ръцете"! До кога така, хора? В кой век живеем? В Африка са по-добре организирани....

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?