Следвайте ни

Топ вирусолог: Стига вече масова истерия

viber icon

Известният германски вирусолог Хендрик Щреек – директор на Института по вирусология в Бон, категорично се противопостави на налагане на повторна карантина като решение за справяне с евентуална втора вълна на пандемията от коронавирус в Европа, предаде БГНЕС.

Както съобщава британският „Телеграф”, Щреек съветва всички държави, които обмислят повторното въвеждане на карантина, да се успокоят и да не се поддават на масова истерия. „Време е да се спре с това вълнение. Можем да надхитрим вируса, използвайки нашите знания. Трябва да осъзнаем, че COVID-19 ще бъде с нас много дълго време и трябва да се научим да живеем с него. Не можем да продължим с прекратяването на нормалния си живот и да парализираме всичко”, категоричен е Щреек.

Изданието припомня, че проф. Щреек подкрепи първата карантина, която Германия въведе. Тогава от Италия пристигнаха шокиращи предварителни данни и учените тепърва започваха да се справят с коронавируса. При подобни условия принципът за предпазливост предполага налагането на драконовски мерки. Но ситуацията през следващите месеци се промени драстично, смята вирусологът.

 

Според него, сега вирусът представлява по-малка опасност по ред причини и логиката сочи, че трябва да се предприемат разумни мерки и да се намери правилният баланс. „Убеден съм, че промените в отношението на хората оказаха силно влияние върху заразата. Сега те се заразяват по-малко заради спазването на социална дистанция, поради което клиничната картина е много по-благоприятна. По-добрата хигиена и мерките за носене на маски оказва влияние върху намаляването на разпространението на вируса”, смята професорът.

Според Щреек, за да се следи развитието на пандемията, не е достатъчно само да бъде наблюдаван броят на новозаразените, а да се следят данните от интензивните отделения на болниците. Вече е ясно, че масовите събирания ускоряват разпространението на заразата, докато ходенето на фризьор или в магазина е риск, който може да бъде контролиран. Той предлага да бъде въведена т.нар светофарна система, т. е. въвеждане на локални мерки в зависимост от това къде се влошава ситуацията, кои региони попадат в зелена, жълта или червена зона. Цветовете биха показали заетостта на болничния капацитет. Подобна версия беше представена наскоро от Австрия, пише „Телеграф”.

В заключение Щреек заявява, че държавните власти не могат да допуснат грешка в борбата срещу пандемията, стига да разчитат на здравия разум и на подробни анализи за това, кое е по-малкото зло. В този момент махалото е отишло твърде далеч в посока на „ковид неврозата”, което радикално е намалило ключови програми на ООН за борба с ХИВ и глада в третия свят, а това може да доведе до голям брой смъртни случаи, смята германският вирусолог. „Страхът често е полезен рефлекс, но в тази ситуация е лош адвокат. Хората са станали ирационални”, заключи той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?