Следвайте ни

Тестват масово за COVID-19 обитателите на социалните домове

viber icon

905 PCR теста са направени на потребители и служители в социалните услуги в Пловдивска област от началото на пандемията през март до средата на декември 2020 г. Това заявиха от Агенцията за социално подпомагане за „Марица“. За страната броят им е 12 777, което означава, че изследваните за COVID-19 в града под тепетата и региона са 7%. 

В социалните услуги за пълнолетни лица са тествани всички потребители и персонал. 28 души от област Пловдив, които са настанени в социална услуга, след изследванията са се оказали заразени с инфекцията. До преболедуването те са били карантинирани и са спазвали всички изисквания на РЗИ. Трима от тях обаче не са успели да преборят коронавируса и са починали.

Контролът в институциите е завишен, увериха експертите от социалното подпомагане. Още през април министърът на труда и социалната политика Деница Сачева изпрати писмо до главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, в което апелира за завишаване на контрола в социалните услуги от страна на регионалните здравни инспекции. Причината е, че настанените потребители попадат в най-рисковите групи за заразяване с COVID-19, тъй като голяма част от тях са в нетрудоспособна възраст или със съпътстващи заболявания.

В началото на извънредното положение през март пък беше преустановено настаняването в социалните услуги от резидентен тип, като такива се допускат само в крайна нужда.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?