Следвайте ни

Темпото на Ердогон: Ваксинираха 650 хиляди медици за 3 дни в Турция

viber icon

Над 650 000 здравни работници в Турция получиха първа доза ваксина срещу COVID-19 през първите три дни от кампанията за ваксинация в страната.

Турция започна да прилага ваксината Коронавак, разработена от китайската компания Синовак, на здравния персонал от 14 януари. През следващата седмица се предвижва да започне поетапно ваксинацията и на гражданите над 80 г., а после над 70 г. 

Две дози от ваксината ще бъдат приложени с интервал от 28 дни. Тези, които са се възстановили от COVID-19, няма да бъдат ваксинирани четири до шест месеца след възстановяването си.

В сряда официалният орган на Турция за лекарства и медицинско оборудване одобри китайската КоронаВак за спешна употреба в страната, въпреки, факта че от фирмата производител все още няма официално изявление за резултатите от фаза 3, на изследванията, както и за ефективността на ваксината. Подобно одобрение няма все още дори и в Китай. 
 
През седмицата от Бразилия, публикуваха клинични данни от етап на проучвания, показващи степен на ефикасност от само 50,4%, а друга по-ранна информация от Бразилия беше с 75 на сто ефективност на ваксината по други критерии. По-рано Индонезия пък обяви ефективност 65.3 на сто. Миналия месец турски изследователи заявиха 91,25% ефикасност въз основа на междинен анализ.

Фрапиращите разлики в стойностите бяха обяснени с различни методи на изследване в трите държави, които прилагат вече тази ваксина. 

Изпитванията в Турция ще продължат, докато напредва масовото ваксиниране, каза координаторът на изпитанията пред Ройтерс. 

Първата партида от 3 милиона дози ваксина пристигна в Турция на 30 декември. В медиите има противоречиви информации за пристигането на следващи количества от Covid-19 ваксините. Опозицията и някои специалисти обвиняват управляващите в страната, че не са успяли своевременно да осигурят качествени ваксини, и сега са принудени да прилагат това с което разполагат. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи в четвъртък първата доза от Covid-19 ваксината.

Пристигайки в градската болница в Анкара, всички тв канали показаха за пример на живо ваксинацията му. По-късно Ердоган сподели в социалната мрежа Telegram „И аз се ваксинирах“.

"Вярвам, че особено ако всички политически лидери, депутати насърчават прилагането на ваксината COVID-19, ще бъде правилно решение," каза той пред репортери.

Ердоган приветства здравните работници за борбата им срещу болестта.

Според данни на здравното министерство Турция има 1,1 милиона здравни работници, които ще бъдат ваксинирани своевременно.

Здравният министър Фаретин Коджа в сряда стана първият човек, получил китайската ваксина КоронаВак в страната. 

Турският вицепрезидент Фуат Октай също получи първата доза от ваксината COVID-19 вчера в градската болница в Анкара.

След ваксинацията Октай каза пред репортери, че Турция вече е сред водещите 10 държави в света по отношение на скоростта на ваксинацията, въпреки че току-що е започнала.

Той изрази надежда, че местно произведена ваксина за  COVID-19 ще може да бъде на разположение през април.

Вицепрезидентът призова всички граждани да се ваксинират, като каза, че това е изключително важно както за индивидуалното и общественото здраве, така и за нормализирането.

Турция прилага полицейски час и през седмицата, и през уикендите от миналия месец като част от усилията за ограничаване на разпространението на вируса.

Тази седмица Ердоган обяви, че е вероятно ограниченията да бъдат облекчени постепенно, тъй като случаите на COVID-19 напоследък значително намаляват.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Dii

Dii

17.01.2021 | 14:02

Браво! Сериозна организация

Отговори
0 1
Чок Дофтор

Чок Дофтор

17.01.2021 | 13:15

Боцкат тия над 80 години на който некролога им се подава от джоба и утре дали ще видят изгрева на Слънцето е въпрос за един милион еврака По всяка медицинска логика ако идеята им е запазване живота на населението да започнат от най младите Явно идеята не е такава А тези над 80 години се ползват като опитни зайчета Кой умрял умрял Дали от Ваксината дали от старост Кой ти гледа 50 хиляди обяснения имат готовност да дадат на близките на починалия Ако починалия след ваксинация Отговора им може да бъде от типа Ами късно е дошъл да се ваксинира Ако беше дошъл вчера мейби да не би ритнал камбаната Мейби Мейби Абе Мейби

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?