Следвайте ни

Текстът за спекулата - идея на Нинова, но формулиран от видинския юрист Попов (Обзор)

Ветото на президента мина спокойно сутринта и с горещи спорове следобед

viber icon

Текстовете за спекулата в закона за извънредното положение, които президентът Радев върна, са внесени по идея на Корнелия Нинова, но са формулирани от Филип Попов.

Според червени депутати обичайна практика е, след като под едно предложение стои подписът на Нинова, парафират и останалите. Оформянето на текстовете било поверено на депутати от правната комисия, пише 24 часа. Те обаче не са ги консултирали нито с бизнеса, нито с авторитетни икономисти поради кратките срокове за внасяне.

Видинчанинът Филип Попов, на чиято политическа кариера дава старт предишният лидер на БСП Михаил Миков, е сред най-приближените днес до новия лидер.

“Авторът на текстовете съм аз, защото трябва да се справим с тази спекула - складовете са пълни, а магазините празни, защото търговците очакват повишаване на цените”, обясни Филип Попов. Той разказа, че е писал текстовете с колеги юристи. Не може да се измисли перфектен текст буквално за час, очаквахме дебат с колегите, но те отказаха да обсъждат тези текстове, защото е по-лесно да критикуваш, отколкото да дадеш предложение, оправда се Попов. Освен Попов членове на правната комисия са Крум Зарков, Надя Клисурска, Димитър Стоянов, Тодор Байчев и Явор Божанков. Със сигурност се знае, че един от тях е бил категорично против подобен текст, опитал се е да мотивира своята позиция пред Нинова, но тя не се е съобразила.

Ето какво гласят оспорените от президента текстове: Всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на същите стоки през последните 3 месеца преди въвеждането на извънредното положение. Те се доказват на база записите в касовите апарати или получените по банков или картов път плащания. При липса на записи от касовите апарати са длъжни да предоставят предлаганите от тях стоки на цени, завишени с не повече от 20% от цените на придобиването им, а услугите - с не повече от 20% от себестойността им.

“Вкупом говорите срещу БСП за предложението против спекулата, но нито едно по-добро не предложихте”, обърна се към управляващите Корнелия Нинова по време на дебатите в пленарната зала вчера.

Председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова призова съпартийците си да подкрепят президентското вето.
Председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова призова съпартийците си да подкрепят президентското вето. СНИМКА: Велислав Николов

 

Без пределни цени и затвор за фалшиви новини

Няма да има пределни цени на всички продукти, нито санкции за разпространение на фалшиви новини за заразата. Това решиха депутатите, които подкрепиха ветото на президента Румен Радев върху закона за извънредното положение. Те премахнаха оспорените от него текстове и след края на заседанието стана ясно, че засега няма да се внасят нови.

Депутатите отхвърлиха спорните текстове със 118 гласа, само 14 гласуваха “за” тях, а 56 се въздържаха. Патриотите се разцепиха във вота, като ВМРО гласува против отпадането на текстовете.

Спокойно и с консенсус мина обсъждането на ветото на правната комисия сутринта. Само за 20 минути и без никакви спорове депутатите подкрепиха единодушно ветото.

Следобед обаче страстите се разгорещиха и разправиите продължиха над два часа.

Управляващите обвиниха червените в опити да се политизира извънредното положение,

а Спас Гърневски от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП дори получиха забележка и наказание от председателката на НС Цвета Караянчева за острия си език. “Винаги в тежки времена в България вашата партия се е държала безотговорно и се е занимавала с терористичните и болшевишките интереси”, заяви Гърневски и думите му покачиха рязко напрежението в пленарната зала. От място Мирчев го нарече фашист и отнесе наказание.

В изказване към опозицията Спас Гърневски повиши напрежението в пленарната зала и получи забележка и наказание за острия си език.
В изказване към опозицията Спас Гърневски повиши напрежението в пленарната зала и получи забележка и наказание за острия си език. СНИМКА: Велислав Николов

 

Червеният Александър Симов пък се опита да изрецитира политически стихове. Караянчева му спря микрофона, след което депутатите минаха в режим на лични обяснения.

“Ние не излязохме в грипна ваканция, за да покажем единство пред българския народ и да вдъхнем кураж на всички. Не успяваме да покажем това днес”, критикува колегите си Искрен Веселинов от “Обединени патриоти” и призова за разумен тон и смирение.

“Миналата седмица в петък, 13-и, се случи нещо историческо и аз се гордеех, че успяхме да постигнем нещо заедно в името на хората. Помислете си днес какъв сигнал подава парламентът към обществото. Съвсем не е добър. Хората започнаха да са по-солидарни, отколкото са били някога. А ние какво постигаме с тези караници? Днес може само да ме е срам. Сега е най-важното да запазим здравето на гражданите”, включи се в критиките и Александър Ненков от ГЕРБ.

Тъй като групата на “Воля” отсъстваше от заседанието, от ВМРО поискаха да влязат в пленарната зала, дори и “по дъждобрани”,

визирайки защитното облекло, в което Веселин Марешки се появи в НС миналия петък. Шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова призова съпартийците си да подкрепят ветото на президента, въпреки че той е свалил доверието си от правителството, сеел разделение, че и нарушил мерките за безопасност и се качил на връх Шипка. “Не е време за политиканстване, ежби и опити за произвеждане на политически дивиденти”, коментира тя. И обясни, че съветниците на президента са предложили отпадане само на разпоредбата, засягаща разпространението на невярна информация за заразна болест, въпреки че в различни състави на НК имало формулировка на деяние за разпространение на невярна информация и почти 30 г. не е имало противоречие или затруднение при дефинирането.

По-късно държавният глава разпространи позиция по повод приетото вето. Но обяви, че истинският дефицит в закона е липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация - малкият и средният бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

супер

супер

24.03.2020 | 10:29

Доколкото схващам, Нинова и БСП искат мерки за ограничаване на спекулата, именно, за да оцелеят хората. И по този повод - смътр. Типична логика гербаджийска

Отговори
1 0
браво бе

браво бе

24.03.2020 | 08:53

Сега всичко ще скочи кой както си поиска а ние да плащаме с ниски заплати. Смър т за БСП и Нинова!!!

Отговори
3 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?