Следвайте ни

Театрите срещу кръчмите - къде е по-заразно

viber icon

Театралният директор: Могат да се позволят поне камерните представления. 

Собственикът на пицария: Клиентите ни не са на едно и също място по едно и също време.

 

Културата в България е поставена "под карантина", оплакват се от артистичните среди. Парламентът вчера oбяви извънрeднo пoлoжeниe в cтрaнaтa пo прeдлoжeниe нa Миниcтeрcкия cъвeт. Извънрeднoтo пoлoжeниe ще трае един месец - дo 13 aприл. Този срок предвиждаха и някои куратори и артисти. Въпросът обаче е защо се отменят културни мероприятия, а не се затварят временно търговските центрове и заведенията си остава.

Докато в една опера може да влезеш с маска и да се насладиш на спектакъла, макар на ръка разстояние от съседа, то в ресторант не можеш да се храниш с предпазител на устата. Разликата между двете е, че в културните сгради зрителите стоят един до друг, а в дискотеки, барове или ресторанти - един срещу друг.

За създалата се ситуация разговаряме с театрален директор и собственик на пицария.  

Директорът на Драматичен театър Смолян Румен Бечев: 

„По-добре известно време да не посрещаме публика, но тя да е здрава, отколкото болестта да се разпространи. Стъпката, която министерството направи, е нормална и логична, но пък не трябва да стигаме до крайности, защото всички губим. Особено театър като нашия, за който всяко представление е от голямо значение, защото после няма как да наваксаме. Може да се дообмисли доколко да се наложи превантивната мярка. Самите ние може да следим за здравословното състояние на посетителите, да има контрол. Разпоредителите могат да наблюдават, да съдействат на хората, да ги предупреждават предварително, ако се чувстват зле, да се оттеглят. Не можем да преглеждаме хората на входа, но можем да разчитаме на тяхната отговорност и самосъзнание.

Смятам, че на местно ниво могат да се позволят поне камерните представления, които не събират голяма публика. Така или иначе, независимо колко ограничаваме хората, няма как да спрем живота. Но трябва да преценим кое е по-важно - здравето или парите.

И за да говорим в конкретики, голямата зала на смолянския театър събира 650 зрители, камерната - само 98, така че там потокът от хора не е голям. Времето, което един човек прекарва на спектакъл, е между час и половина и три. Концертите продължават от два до три часа, според бисовете и дали има подгряваща група.

В същото време средният престой в един ресторант е между 2-3 часа, а в дискотеките може да продължи и до сутринта".

Шеф готвачът Николай Лапунов - собственик на пицария „Америго“: 

„Разбира се, колкото по-голямо е едно пространство, толкова по-лесно би се предала някаква зараза. В една културна сграда се събират между 500 и 1000 човека, на концерти още повече, докато в нашата пицария, да речем, се събират 20 души. Да, мога да достигна до 500 посетители на ден, но те нямат опорна точка. Не са на едно и също място по едно и също време.

Това, което се стремим да правим заради вируса, е да проветряваме заведението колкото се може по-често, за да циркулира чист въздух. Персоналът също се грижи за хигиената - както на интериора, така и собствената си. Постоянно си мият ръцете, използваме алкохолни кърпички, за да убием бактериите. Истината е, че ако положението беше толкова сериозно, каквито и превантивни мерки да взимаме, нямаше да имат ефект". 

Масите в кръчмите - раздалечени

„Заведенията не се затварят, защото се допуска, че ги посещават близки един на друг хора. Все пак, ако иска, Агенцията по храните може да раздели масите една от друга така, че да осигури поне метър разстояние между клиентите. Нещо, което със същата сила и полза може да се направи и в залите за култура. Във Франция например въпреки заразата по-малки и камерни мероприятия се провеждат. По-опасни са баровете, където няма маси и хората стоят прави и натясно. Там няма толкова въздух и разстояние между тях, затова е по-възможно да се заразят", обясни директорът на РЗИ Ваня Танчева-Манчева.

Друга основна причина да не се затварят моловете и баровете е, че те са частни обекти и няма закон, който да принуди собствениците да хлопнат вратите.

 

Икари ще има и без публика

Председателят на Съюза на артистите и актьор Христо Мутафчиев категорично заяви, че церемонията по връчването на театралните награди "Икар", които традиционно се раздават на 27 март, ще се състои, без значение дали ще присъства публика, или не. Той заема страната на министерството относно мерките за превенция с думите, че вирусът не може да убие културата, но може да навреди на зрителите.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?