Следвайте ни

Те ли запалиха света: US учени създали коронавирус убиец още преди 5 години

viber icon

Конспиративните теории за появата на новия коронавирус Covid-19 се множат с почти същото темпо, с което епидемията превзема света. Стигна се и до директни обвинения на Китай към САЩ, че техни военни са докарали заразата. Тази версия огласи говорителят на Външното министерство на народната република Чжао Лицзян с публикация в Twitter. По-късно стана ясно, че китайците подозират щатските рейнджъри, които са участвали в Световните летни военни игри от 18 до 27 октомври миналата година в Ухан. Именно в този град избухна първото огнище на коронавируса, който после запали Китай и целия свят. Първият случай на заразяване с Covid-19 е три седмици след края на състезанията -на 17 ноември 2019 г.

Руснаците наляха масло в огъня на съмненията, че пандемията е тръгнала от лабораторен експеримент на американците като се разровиха в старите броеве на Nature, едно от най-старите и най-уважавани общонаучни списания. В него има статия за това как американски биолози, експериментиращи с прилепи, са създали смъртоносен коронавирус, който би могъл директно да зарази човека и да причини неговата смърт.

Шокиращото е датата на публикацията. Статията в Nature е публикувана на 12 ноември 2015 г.! Точно четири години преди заразата да тръгне от китайския град Ухан.

Два дни по-късно след появата на статията в Nature редакторите от международния отдел на „Российская газета” правят кратка препечатка от този текст. Ето какво пише в него: „Изследователите експериментираха със създаването на хибрид на коронавирус на прилеп, обитаващ в Китай. Те кръстосаха повърхностния протеин SHC014 с вируса на SARS, който бе взет от белите дробове на прилепите, и в резултат на това получиха вирус-мутант.

Тестовете показаха, че той е способен бързо и активно да се развива в клетките на човешкия организъм. Авторите на изследването смятат своята работа за значителна. Те успяха да докажат, че този вирус е смъртоносен.
Следователно човечеството е предупредено.

Но това откритие предизвика разгорещен дебат в научната общност. Те вече не говорят за неговата ценност, а за евентуалното изтичане на вируса от лабораторията. Човек може само да гадае как това заплашва света. Учените са съгласни, че мутиралият вирус може да отнеме много животи. На критика бе подложен и самия факт, че експериментът бе проведен след като американските власти въведоха мораториум върху финансирането на изследвания за грипни вируси като SARS и MERS през 2014 г. Но в този случай по някаква причина беше направено изключение“.

Сега освен любители на конспиративните теории и много сериозни учени са убедени, че именно този огласен експеримент преди 5 години е довел до днешната пандемия.

 В опит да предотвратят скандала тези дни в списанието Nature точно преди началото на статията от 2015 г. се появи следното уточнение:

„Забележка на редактора, март 2020 г.: Ние сме наясно, че тази история се използва като основа за непроверени теории, че новият коронавирус, причиняващ COVID-19, е проектиран. Няма доказателства, че това е вярно; учените смятат, че животно е най-вероятният източник на коронавирус.”

Времето ще покаже дали породилите се съмнения наистина са неоснователни или новият вирус не е резултат на навика на китайците да хапват месо от прилепи и змии, а е съзнателно създаден в лаборатория.

ЛИНК към статията в сп. „Nature” от 12.11.2015 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

дии

24.03.2020 | 17:52

А рубли взехте ли за тази статия ? Да са повече понеже днес 1 долар струва 79 рубли.

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?