2374
Следвайте ни

Т-клетките предпазват от COVID-19 повече от антителата

viber icon

Резултатите от цифрова симулация, проведена от китайски учени, показват, че Т-клетките играят още по-важна роля в борбата с коронавируса, отколкото специфичните антитела. Изследването е публикувано в списанието Royal Society Open Science.

Т-лимфоцитите или Т-клетките са бели кръвни телца, които реагират на чужди вещества, като например вируси, попадащи в организма, което е ключов елемент от придобития имунен отговор. С тях имунната система задейства механизми за разпознаване и унищожаване на клетки, носещи чужди антигени.

Изследователи от Пекинския университет и Китайската академия на медицинските науки са създали математически модел въз основа на точни описания на клинични данни от стотици пациенти с COVID-19, за да разберат каква е ролята на тези клетки за предотвратяване на тежкото протичане и смърт след заразяване с коронавируса.

Резултатите от количественото моделиране на клетъчните отговори показват, че влошаването на Т-клетъчния антивирусен и противовъзпалителен имунитет може да се окаже фатално при болест от COVID-19. Установено е, че Т-клетките играят по-важна роля от антителата при контакт с вируса SARS-CoV-2. Те унищожават до 96,5 % от вирусните частици при пациенти с леко заболяване.

Освен това противовъзпалителните реакции, инхибирането на цитокините и степента на възстановяване на тъканите са пряко свързани с броя на Т-клетките, чието производство е било значително потиснато при пациентите, чието заболяване е завършило фатално. Симулациите показват, че липсата на Т-клетки води до възпаление и цитокинова буря - една от основните причини за смърт от COVID-19.

Авторите се надяват, че тяхното откритие ще постави началото на нова насока в борбата срещу COVID-19, основана на увеличаване на броя на Т-клетките и разработване на ново поколение ваксини, насочени към засилване на клетъчния имунитет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

истината и само истината

истината и само истината

23.12.2021 | 01:10

Кромид-19 е болест на мозъка - психоза. Много хора луднаха. Държавите винаги изопачават ситуацията. Такъв синхрон такива съвместни дейности никога не е имало, на сляпо гледаме какво правят Германия и Франция без да се замисляме аджеба приложимо ли е това тук. Отговорът е прост, България като държава е едно джудженце затова са ни мачкали винаги, затова и са ни ограбвали по всички параграфи. Аз съм оптимист и мисля, че българите ще се обединим. Трябва да спрем да се делим на ваксиниран и неваксиниран - ядем една баница. Хорицата дето се излъгаха на пропагандата или чисто и просто бяха принудени да се боцнат нищо не спечелиха, и тях ги репресират и те носят маски и те правят още ПСР-и и те могат да се разболеят и те могат да заразяват - логика никаква от тези "ваксини". Да не говорим, че много хорица се боцнаха защото им писнало?! Е след като се боцна 3 пъти и виждаш че нищо не се е променило, не ти ли писва да се еб@ват с теб?! В толкова много европейски държави - великият запад, се ваксинираха над 60% и пак локдауни, мерки, щуротии... край няма прогледнете! Затова трябва да се обединим и заедно в нашата си рОдина да излезем с ясна позиция - не на репресиите. Нека има ваксини, нека има болници които да лекуват, НО не и репресии и масови психози. То не беше алфа, то не беше бета та чак до делта и омикрон... Всички тия доцентчета и лекари които чисто и просто всяват психоза трябва да бъдат съдени, защото нито са участвали в разбработването на тази "ваксина" нито са участвали в тестовете, че по цял ден да я рекламират. Участват в полевият тест -> слагат 3-4 дози и не питат какво и как.... ей така на сляпо. Пфайзер им отне 1 година да разработят и тестват уж това тяхно произведение, но за да споделят на всички хора документацията искат 50 година и искат да сложиш подпис, че само и единствено ти сам си носиш последствията ако стане нещо.... това ако не е подигравка не знам.... Време е да сме единни и да спрем цирка, заедно!

Отговори
0 0
Еххх за малко

Еххх за малко

22.12.2021 | 12:31

Жалко, че ваксините унищожават Т-клетките...Няма нищо. Следващия път.

Отговори
4 1
това къде го пише, че ваксините мачкат Т-клетките

това къде го пише, че ваксините мачкат Т-клетките

22.12.2021 | 16:54

кажи сега

Отговори
0 0
Пак спестихте важното

Пак спестихте важното

22.12.2021 | 10:59

А то е - ваксините НЕ създават Т-клетъчен имунитет!!!, т.е. така или иначе трябва да се боледува. Пък който иска да си боде 4-тата игла.

Отговори
10 1
КУКУ

КУКУ

22.12.2021 | 11:48

Каун, най-важното е, че ако трябва да се разчита на постигане на стаден имунитет по естествен път както вече се доказа навсякъде по света ще минат ГОДИНИ (а не както лъжеца мангъров нагло лъжеше) и най-важното: с цената на ЧУДОВИЩЕН брой починали. Отделно вируса мутира постоянно, явно каун като теб още не го е научил това. Клетъчния имунитет от изкаран Ковид за всички нови мутации ли ще дава защита, М? Ето затова са необходими ваксините, за да се спечели време и да се спасят МИЛИОНИ животи докато се разработи медикамент.

Отговори
4 7
До куку

До куку

22.12.2021 | 12:36

Не са обаждай ве момче, личи ти, че си просто един прост* платен полезен идиот*.

Отговори
7 2
Бай Тошо

Бай Тошо

22.12.2021 | 14:19

КУКУ едно време пишеше, как Мангъров бил лъгал, защото се впусна в политиката от АБВ и едва ли не само по политически причини! Рапона, за какво да лъже Мангъров, че казва че ваксанираните разпространяват заразата и точно това става, че неговите прогнози не са се сбъднали, че някой знае ли изобщо, какво ще стане освен лудите математици и гербавата калинка КУКУ? Убедени идиоти!

Отговори
2 0
Батко

Батко

22.12.2021 | 10:57

Това съм го учил в училище още, че Т клетките са най-важни.

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?