СЗО тревожно: Има риск преболедувалите COVID-19 да се заразят отново

Съществува риск преболедувалите коронавирус да се заразят отново, алармира Световната здравна организация.

Според последните данни на СЗО теорията за изграждането на колективен имунитет се пропуква, тъй като много малък брой от изследваните пациенти са развили антитела срещу заразата.

Един от висшите експерти на организациятаМайк Райън каза, че дори ако антителата са ефикасни, малко са признаците, че голям брой хора са ги произвели и започват да осигуряват така наречения стаден имунитет на по-големи групи от популацията.

"Много от предварителната информация, която достига сега до нас, навежда на мисълта, че доста нисък процент от популацията е произвел антитела", коментира Райън и добави, че като цяло няма доказателства, че повечето хора в едно общество са развили антитела.

Германия обяви, че епидемията в страната е под контрол. За последните няколко дни броят на оздравелите надминава този на новозаразените.

Основната причина за това са навременните ограничителни мерки и масовите тестове.

Швеция опроверга информациите, че животът в страната върви нормално, заради либералната стратегия на страната срещу пандемията.

„Мит е, че живеем нормално. Много хора останаха по домовете си, пътуванията са силно ограничени, цели отрасли фалират. Очакваме драматичен скок на безработицата“, коментира вътрешният министър Ан Линде

Турция също има собствен подход, който дава резултат - през седмицата е забранено излизането на младежи под 20-годишна възраст и на хора над 65 години. Така рисковите групи остават под контрол, без да се блокира икономиката на страната.

Страната е сред 10-те държави с най-голям брой заразени, но и с изключително нисък процент смъртност.

Съединените щати поемат по пътя на възстановяването, след като президентът Доналд Тръмп обяви план за отблокиране на икономиката.

„Няма да отворим всичко наведнъж, а стъпка по стъпка.Щатите, които са в отлично състояние ще могат да го направят още утре. Защото те отговарят на препоръките“, обясни държавният глава.

САЩ остава най-тежко засегната от пандемията държава с близо 700 хил. заразени.

И докато православният свят се готви да посрещне най-тягостния си Великден, в Ерусалим отмениха традиционната процесия по Виа Долороса - послендите стъпки на Исус Христос преди да бъде разпнат на кръста.  

Броят на заразените по света е около 2 милиона и 200 хиляди души. Излекуваните са повече от половин милион.

btvnovinite.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
долу кзо

долу кзо

18.04.2020 | 08:51

Долу КЗО подкупни китайски подлиги

Отговори
2 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?