Следвайте ни

СЗО с тревожна вест: Коронавирусът удря и младите

viber icon

Коронавирусът може да влошава здравето и да убива и млади хора и те трябва да избягват да се събират и да го предават на по-възрастни и по-уязвими хора, заяви Световната здравна организация, цитирана от БТА. Броят на заразените с коронавирус по света е над 210 000, а смъртните случаи са 9000.

"Макар по-възрастните хора да са най-засегнати, вирусът не подминава и по-младите. Данните от много страни сочат, че голям процент от пациентите, които имат нужда от хоспитализация, са хора под 50-годишна възраст. Днес имам послание към младите хора: Вие не сте неуязвими пред вируса - той може да ви вкара в болница за седмици и дори да ви убие. Дори и да не се разболеете, изборът къде да отидете може да се окаже въпрос на живот и смърт за някой друг", ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. 

На фона на световния недостиг на защитни облекла за здравните работници и тестове за коронавирус китайски производители се споразумяха да доставят такива на СЗО. Постигнато е споразумение материалите да бъдат доставени в склада на СЗО в Дубай и ще бъдат насочвани там, където има най-голяма нужда от тях.

Ще има нужда от "въздушни мостове" за извършване на доставките до страни, в които здравните работници имат нужда от тях, тъй като много редовни полети бяха отменени, заяви Майк Райън, специалист на СЗО по извънредните ситуации.

dir.bg

Коментари (1)

Гражданин

21.03.2020 | 11:16

Пълни глупости !!! Това е един обикновен вирус. Коронавирусът не е уникално заболяване, нито по броя на заболелите, нито по скоростта на разпространението му, нито по нивото на смъртност. И в същото време никоя друга болест не е предизвиквала такива мерки и ограничения, каквито се предприемат сега. Малко цифри. Най-често коронавирусът се сравнява с грипа. Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус заяви, че коронавирусът е три пъти по-смъртоносен от грипа. Това при условие, че според същия този чиновник, смъртните случаи от коронавирус съставляват 3,4%. В действителност процентното съотношение на заболелите спрямо починалите е много по-малко, защото леките форми на коронавируса просто не се проявяват и не се регистрират. Според различни оценки, безсимптомните носители на вируса са десетократно повече, отколкото тези с проявени симптоми на болестта, което значително намалява това съотношение. Най-достоверни са данните за броя на смъртните случаи в страните с най-голям обхват на тестовете за коронавирус. Като Южна Корея, например. Там смъртността е около 0,7%.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?