Следвайте ни

СЗО разреши ваксината Moderna за спешна употреба

viber icon

Световната здравна организация (СЗО) разреши ваксината "Модерна за спешна употреба, предават световните информационни агенции.
 

Процедурата помага на страните, които не могат сами да оценят ефективността на ваксината, да имат достъп възможно най-бързо и да позволят на схемата за споделяне на ваксини Covax и други партньори да я разпространяват в по-бедните страни.

Американската ваксина е петата, включена в списъка на СЗО за спешни случаи. Американската администрация по храните и лекарствата издаде разрешение за спешна употреба на ваксината Moderna на 18 декември 2020 г. Разрешително, валидно в целия Европейски съюз, беше предоставено от Европейската агенция по лекарствата на 6 януари 2021 г.

СЗО заяви в изявление, че нейната стратегическа консултативна група от експерти по имунизация (SAGE) е установила, че ваксината Moderna има ефективност от 94,1%. Другите ваксини, изброени за спешна употреба от СЗО, са "Пфайзер"; "Астра Зенека"; Институт за серум в Индия и "Янсен".

"Модерна" заяви в четвъртък, че очаква да произведе до три милиарда дози от ваксината си през 2022 г. чрез нови ангажименти за финансиране за увеличаване на предлагането в производствените обекти в Европа и САЩ.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикуваха проучване, в което се твърди, че ваксините срещу коронавирус, произведени от "Пфайзер" и "Модерна", са 80% ефективни след първата от двете дози. Изследването е проведено между декември и март и в него са участвали почти 4000 здравни работници.

Две седмици след втората доза ефективността на ваксините се е увеличила до 90%. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?