Следвайте ни

СЗО против поставянето на трета доза ваксина срещу COVID-19

viber icon

Световната здравна организация (СЗО) помоли реваксинацията с трета доза от ваксините срещу вируса на covid-19 да бъде отложена поне до септември. Според директора на институцията Тедрос Гебрейесус това би позволило да се навакса с имунизацията в световен мащаб, така че поне 10% от населението във всяка държава да получи предпазващите инжекции. 

За момента трета доза се прилага в Израел, а Германия наред с други държави има планове да започне поставянето на бустери. 

На този фон много от бедните държави нямат възможност да ваксинират населението си. В случая става въпрос за неравномерно разпределение не само на световното богатство. На преден план излизат и неравенствата в гарантирането на основни човешки права. Според BBC в по-бедните държави на 100 души до сега средно са поставени едва 1.5 дози от противовирусните препарати. 

Обяснимо е желанието на по-богатите да предпазят населението си в контекста на здравната криза и съответно да подсигурят икономиките си. Те обаче пропускат съществен момент в плана си за справяне с текущото предизвикателство. Дори да ваксинират цялото си население с ресурсите, с които разполагат, усилията на заможните правителства могат да се окажат напразни, ако вирусът продължи да се разпространява. Ако пандемията не се овладее, вирусът ще продължи да мутира и в някакъв момент поредната доза няма да има ефект, казват експертите. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

А четвърта кога?

А четвърта кога?

05.08.2021 | 18:50

Чакам я с нетърпение.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?