46
Следвайте ни

СЗО: Омикрон ще зарази половин Европа през следващите 2 месеца

viber icon

Вариантът Омикрон на COVID-19 е напът да зарази повече от половината европейци, съобщи Световната здравна организация (СЗО) във вторник.

Европа е регистрирала повече от 7 милиона нови заболели през първата седмица на 2022 г., като случаите са се удвоили за двуседмичен период, каза директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

„При тази скорост Институтът за здравни показатели и оценка прогнозира, че повече от 50% от населението в региона ще бъде заразено с Омикрон през следващите 6-8 седмици“, каза Клуге, позовавайки се на изследователски център в Университета на Вашингтон. Петдесет от 53 страни в Европа и Централна Азия са регистрирали случаи на по-инфекциозния вариант, каза Клуге.

Той добави, че въздействието на щама Омикрон ще бъде опустошително в страни, където нивата на ваксинация са по-ниски. Той също така каза, че е „дълбоко притеснен“ относно Омикрон, докато се движи на изток, предупреждавайки: „Все още не сме видели пълното му въздействие в страни, където нивата на приемане на ваксини са по-ниски и където ще има по-тежки заболявания при неваксинираните“. Клуге направи пример с Дания, където процентът на хоспитализации по време на коледните празници сред неваксинираните хора е бил шест пъти по-висок от тези, които са получили поне две ваксини.

Професор Хакан Оузтюрк, специалист по спешна медицинска помощ от градската болница в Анкара, каза, че вариантът Омикрон има 40 пъти по-голяма степен на заразяване в сравнение с щама Делта. Този вариант засяга горните дихателни пътища повече, отколкото белите дробове, причинявайки по-леки симптоми от предишните варианти. 

Оузтюрк допълни: „За съжаление хората в последно време се въздържат все повече от спазването на мерки като носене на защитни маски и социално дистанциране в сравнение с миналата зима.“.

Професор Алпер Шенер, член на Научния консултативен съвет за коронавирус към Министерството на здравеопазването, каза: „Омикрон причинява внезапни скокове на случаите, които обременяват здравната система. Можем да прекъснем веригата от инфекции само чрез ранна диагностика. Ако се подложите на тестове възможно най-скоро, когато имате симптоми, това ще помогне за постигането на това", каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

КУКУ

КУКУ

12.01.2022 | 12:41

Това е невъзможно. Европа, където живуркат моите кумири, джендърите, е ваксинирана 85%+, така че - това е невъзможно. Аз, с 3(трите) си дози гарантирам това.

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?