46
Следвайте ни

СЗО няма данни за смъртни случаи от щама Омикрон

viber icon

Световната здравна организация заяви в петък, че не е получила съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам на COVID-19 – Oмикрон, предаде АФП.

СЗО съобщи, че събира доказателства за будещия опасения вариант, докато държавите по света се борят да спрат разпространението му.

Но въпреки нарастващия брой държави, които регистрират инфекции с новия вариант, в здравната агенция на ООН все още не са постъпили съобщения за смъртни случаи.

"Все още не съм виждал съобщения за смъртни случаи, свързани с Омикрон", заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева.

"Събираме всички доказателства и в хода на работата ще намерим много повече доказателства.“

"Колкото повече държави... продължават да тестват хората и да разглеждат конкретно варианта "Омикрон", толкова повече случаи ще открием, повече информация и, надяваме се, че няма да има, но е възможно да има и смъртни случаи."

Докато Омикрон разтърси света, Линдмайер също така призова хората да внимават за варианта Делта, който представлява 99,8 % от последователностите, качени в глобалната научна инициатива GISAID с образци, събрани през последните 60 дни.

"Омикрон може да е във възход и да стигнем до момент, в който той да се превърне в доминиращ вариант, но към този момент доминиращият вариант си остава Делта", подчерта той.

Линдмайер добави: "Ограниченията, които бяха въведени в много страни само преди две седмици - отново затваряне на икономическите обекти, блокиране на някои райони, затваряне на коледните пазари в някои части на Европа - това беше направено преди появата на Oмикрон заради увеличаването на случаите на Делта. Нека не изпускаме това от поглед."

Говорителят призова хората да използват доказани мерки, за да се предпазят от Делта -- и по този начин от Омикрон.

От СЗО заявиха, че ще са необходими няколко седмици, за да се получи пълна картина на трансмисивността и тежестта на заболяването с щама Омикрон, както и да се прецени как ваксините, тестовете и лечението се справят с новия вариант.

С разпространението на Омикрон от различни страни се появяват отделни сведения.

"Това, което трябва да направим, е да вземем всички тези наблюдения, оценки и тестове и да съберем тази информация, след което да накараме експертите да я разгледат, внимателно да я претеглят и да излязат с оценка. Това ще отнеме известно време", казва Линдмайер.

"Предварителните данни показват, че е налице по-висока предаваемост. Но това в общи линии е всичко, с което разполагаме до момента."/БГНЕС

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Zdravko d

Zdravko d

04.12.2021 | 10:20

Уважаеми ваксари, моля не спирайте да се бодете че съм дал дума на СЗО ваксините да се ползват, пък нормалния човек има акъл и не я ще. Какво толкова дали имате 3 или 10 игли, няма се плашите то вече имало да става Весели празници!

Отговори
1 0
О-МАКРОН ВАН ДЕР ЛЮБЕ

О-МАКРОН ВАН ДЕР ЛЮБЕ

03.12.2021 | 20:39

САМО ЕДНА КАТЕДРАЛА ИЗГОРЯ :)

Отговори
0 0
Deutsch

Deutsch

03.12.2021 | 16:46

Няма значение дали има смъртни случаи, затворете границите, забранете културните и религиозните събирания и ни раздайте бели чаршафи за да се завием, ако се гътнем.. а, и да не забравите да ни кажете къде и в каква посока да легне в такъв случай... който е ходил в казарма знае за какво говоря.. нещата се повтарят...

Отговори
3 0
това бяха вицове от едно време и имаше 2 лагера - СССР и САЩ

това бяха вицове от едно време и имаше 2 лагера - СССР и САЩ

03.12.2021 | 16:51

Сега кои са лагерите и кой срещу кого е, при положение, че има СПУТНИК и ФАЙЗЕР

Отговори
0 0
Много интересно

Много интересно

03.12.2021 | 16:43

Понеже в момента нямат под ръка стряскаща информация, която да ползват за насаждане на поредната порция шок и ужас, ще тупкат топката няколко седмици докато си я набавят - ще завъртят научните данни като кебапчета на скара, ще намерят "експерти", ще включат в екипа доказани лъжци и манипулатори и ела да видиш.... отсега виждам заглавията - "Ужасът се завръща", "Светът е в опасност", "Кошмарът не спира" и каквото там се сетите. И понеже този щам удря главно ваксинирани, сетете се какво следва - не, не познахте, няма да спрат кампанията. Напротив, ще има нова доза, не знам как ще я кръстят този път.

Отговори
3 0
много си прост Саше - поздрав от нашата маса

много си прост Саше - поздрав от нашата маса

03.12.2021 | 16:48

Аз съм неваксиниран и съм конспиративно информиран. Пиша, простотиите си прилежно, защото изпростяването ми е безнадеждно. Аз съм неваксиниран и антиварски настроен, защото мозъка ми е примитивно устроен, ама от това не съм разтроен. Аз съм неваксиниран и само старите ваксини си обичам, но съм чалгарски образован - още сричам. Аз съм неваксиниран и много зная, но да науча таблицата за умножение си мечтая. Аз съм неваксиниран и иглите мразя, но партийния билет си пазя. Аз съм червен и съм ерген, може да се казвам Петър, но съм на всеки километър. Аз съм червен и съм нервен, щото гадже нямам още - за студените зимни нощи. Аз съм червен и не съм женен, ама какво му пука, нали пиша тука. Аз съм червен, но не съм сломен. Партията си обичам, макар на бабичка да приличам. Аз съм червен и в България роден. Пиша рими, щото са ми любими. Аз съм червен и пия арсен, има го във водичка на Чернобилската рекичка. Простотии говоря на воля и за прошка никого не моля. Аз парите за тях прибрах и ролята си изиграх. Казах, че не им трябват маски и получих любовни ласки. Агитирах НЕ НА ВАКСИНИТЕ, ама си боцнах и аз една от маслините. Появи ми се дилема - има ли ковид или нема. Но какво ми дреме, че някой на сериозно ще ме вземе. Който на мене вярва, може и да не оцелее, но нали Слънцето пак ще изгрее. Аз съм чалгар и интелигентен колкото свинар. Мисля се за много умен, нали съм роден в Шумен. По цял ден слушам само Азис и Слави, а на село доя си крави. За ваксините по цял ден умувам, ама май само знам да п.сувам. Мисля, че ми е от гена - майка ми я викат - Пена, а през ноща си пускам Лепа Брена. Говорят, че бил съм много прост, ама лесно се набирам на лост. Простотиите ми са в главата, а най-голямата е, че ме е страх от иглата. Толкова ме е страх от таз ваксина гадна, че чак може да припадна.

Отговори
0 3
Браво!

Браво!

03.12.2021 | 16:57

Това на ваксърските сбирки ли го рецитирате? Досега имах някакви съмнения дали ваксинирането влияе на мозъка, но ти ги разсея всичките. Благодаря за което.

Отговори
3 0
Нека дойде в България

Нека дойде в България

03.12.2021 | 16:17

И ще има. Тука заради ваксинацията посегнаха дори на децата.

Отговори
2 0
ТЕБЕ КОЙ ТИ Е КАЗАЛ ДА СИ ВАКСИНИРАШ ДЕТЕТО ВЕ ДИВАНЕ

ТЕБЕ КОЙ ТИ Е КАЗАЛ ДА СИ ВАКСИНИРАШ ДЕТЕТО ВЕ ДИВАНЕ

03.12.2021 | 16:52

ПРОСТО

Отговори
0 0
добра новина, ама не съвсем,щото антиваксърите не могат да й се радват

добра новина, ама не съвсем,щото антиваксърите не могат да й се радват

03.12.2021 | 16:12

дотолкова са озлобени и изтрещели

Отговори
1 4
пандиз

пандиз

03.12.2021 | 15:54

Да, те починаха от стре с инфарк и инсулт, хвърлиха се от седмия етаж: опасен, заразен като ебола, Марица, забравихте ли?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?