Следвайте ни

СЗО: Колективен имунитет никога не се е прилагал в пандемия!

viber icon

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че е неприемлива стратегията, при която колективният имунитет срещу коронавируса, предизвикващ Ковид-19, се достига в обществото посредством свободното циркулиране на инфекцията, предадоха световните агенции.

Гебрейесус изтъкна на брифинг в Женева,че подобен вариант не съответства на етичните норми, като припомни, че такава стратегия на защита от болест никога не се е прилагала в историята на медицината. Колективният имунитет не е бил използван в качеството на стратегия за реагиране срещу огнища на инфекция, да не говорим за пандемия. "Това е проблематично както в етичен, така и в научен план!", каза ръководителят на СЗО, предава БТА.

По неговите думи медицината не разполага с достатъчно знания за имунитета срещу Ковид-19. Въпреки че той се изработва в рамките на няколко седмици, все още не е известно колко силен се явява имунният отговор и каква е неговата продължителност. Той може да е различен при различните хора. Гебрейесус припомни за различни случаи, когато е било регистрирано вторично заразяване при вече преболедували пациенти.

Той отбеляза, че по-малко от 10 процента от населението е било инфектирано от коронавируса. А безконтролното му циркулиране сред хората би довело до ненужни заразявания, страдания и смъртни случаи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?