46

СЗО бие тревога: Новият щам на COVID-19 е най-преносимият досега

Щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ щам в САЩ, може да предизвика нова вълна от случаи, заяви пред репортери представител на Световната здравна организация.

"Обезпокоени сме от трансмисивността му, особено в някои страни в Европа и североизточната част на САЩ, където XBB.1.5 бързо измести други циркулиращи подварианти", заяви Мария Ван Керхов, технически ръководител на COVID-19 към СЗО.

Все пак здравните служители не са сигурни дали това означава, че повече хора ще влязат в болница или ще умрат, поради имунитета, изграден чрез ваксинация и предишна инфекция.

Здравните служители са открили щама в 29 държави, но той може да циркулира в много повече, каза Ван Керхов.

В САЩ субвариантът се е увеличил от 4% от секвенираните случаи до 40% само за няколко седмици, съобщи в сряда в Туитър координаторът на Белия дом за реакция при COVID-19 Ашиш Джа.

Но СЗО все още не знае дали XBB.1.5 е по-опасен от другите циркулиращи подварианти.

Ван Керхов заяви, че увеличаването на хоспитализациите в Североизточна Европа все още не може да се припише на XBB.1.5, тъй като отчасти причината може да е в други респираторни заболявания, включително грип.

Джа предупреди, че имунитетът на американците срещу XBB.1.5 "вероятно не е голям", ако предишната инфекция е била преди юли или ако не са получили двувалентната ваксина, която стана достъпна през септември. Той посъветва хората да си направят бивалентна ваксина, да се тестват, преди да посещават големи събирания или преди да се срещат с възрастни или имунокомпрометирани хора, и да носят висококачествена маска в претъпкани закрити помещения.

„Тестовете за COVID и антивирусните хапчета Paxlovid и Molnupiravir би трябвало да работят прекрасно въз основа на това, което знаем", написа Джа в Twitter.

СЗО работи по анализ на тежестта на новия щам, който ще публикува през следващите дни, каза Ван Керхов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ми като е лесно преносим Носете си го Бя

Ми като е лесно преносим Носете си го Бя

05.01.2023 | 17:16

Щом толкоз е преносим да си го принасят у къщите чиййфутската пасмина сами Ние Християните няма да им помагаме на жидовите

Отговори
3 0
сзо

сзо

05.01.2023 | 17:06

Маркетинг отдела на СзО кога ще пусне кромид 19.1 про макс че има бая заблудени козички, евтина евтина пропаганда

Отговори
5 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?