Следвайте ни

Световен скандал: Инфлуенсъри петнят ваксината на Pfizer срещу тлъсти суми

viber icon

Компания с връзки в Русия се оказа в центъра на онлайн скандал. Според френски инфлуенсъри от фирмата са ги потърсили за специална рекламна кампания, която да дискредитира ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер“ за сметка на тази на „АстраЗенека“, пишат световните медии, цитирани от bTV.

Известният френски блогър Лео Грасе публикува в Туитър профила си имейл от компанията "Фаззе“. В него те го канят като инфлуенсър да говори лъжливи твърдения за ваксината на "Пфайзер“. В имейла от пише, че средствата за инфлуенсърската кампания са големи и всеки може да каже собствена сума.

"Бюджетът е колосален, клиентът иска да остане инкогнито и трябва да се скрие спонсорството“, пише в имейла от компанията.

След осветляването на имейлите става ясно, че от "Фаззе“ са се свързали с още инфлуенсъри със същото предложение.

"Ако видите клипове като описаните тук, да знаете, че става дума за нарочна операция“, предупреждава Лео Грасе.

От компанията са се свързали с няколко френски и германски научни и здравни инфлуенсъри с молбата да „обяснят на потребителите, че смъртността при хората, ваксинирани с „Пфайзер“ е три пъти по-висока от тази при хора с "АстраЗенека“. На инфлуенсърите е казано да публикуват онлайн линкове към френския вестник „Льо Монд“, „Редит“ и уебсайта на „Етичен хакер“, където уж се намира доклад с доказателства за това твърдение.

Статията в „Льо Монд“ е за данни, за които се твърди, че са откраднати от руски хакери от ЕМА, но не съдържа никаква информация свързана със смъртността след ваксинация.

От компанията дали насоки на инфлуенсърите какво да говорят. Част от въпросите били „Защо някои правителства толкова активно купуват „Пфайзер“, след като е толкова опасна за здравето на хората?“. Има и насоки онлайн звездите да се държат естествено и да не използват думи като „реклама“ и „спонсорирано съдържание“.„

След като става ясно за необичайните имейли към инфлуенсъри, няколко разследващи уебсайта във Франция започват да проверяват необичайната ПР фирма. Оказа се, че мениджмънта на „Фаззе“ е от Москва, а самата фирма е собственост на мним руски предприемач. Френските медии посочват още една руска връзка – имейлите към инфлуенсъри са написани по същия начин като официалния Туитър профил на руската ваксина "Спутник V“, където се твърди, че тя разчита на данни от използването й по света и е „по-безопасна и по-сигурна“ от иРНК ваксините.

След като Лео Грасе публикува имейлите от "Фаззе“, уебсайтът на компанията бързо изчезва. Всички имейл адреси също стават неактивни. Оказва се също, че на адреса им няма такава фирма, а фризьорски салон.

Лео Грасе, който първи съобщи за идеята на тази кампания, е изключително популярен инфлуенсър във Франция.  Туитър профилът му има почти 170 000 последователи, а в YouTube канала му те са 1,17 милиона. Видеоклиповете му пък са гледани над 75 милиона пъти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ползи и вреди

ползи и вреди

26.05.2021 | 19:07

Путин лично им е наредил да рекламират опасната Астра Зенека, а да плюят по Пфайзер?! Освен това, Астра Зенека най-добре я рекламира ЕМА, която твърди, че "ползите са повече от вредите"?!

Отговори
2 2
Стар номер

Стар номер

26.05.2021 | 19:06

Има една такава класика с конкурентни ваксини в историята - Intervet vs. Merial...колегите ветеринари ще се сетят. Опетни репутацията на Интервен за десетилетия. И имаше руска следа впрочем.

Отговори
2 2
Ифлуенстъри от всички страни Обединявайте се

Ифлуенстъри от всички страни Обединявайте се

26.05.2021 | 18:00

То и тия до ден днешен който рекламират чифутския продукт КОМУНИЗЪМА не ги наричат Инфлуенстъри а политици от партий ту от ляво ту от някакво химерично дясно Инфлуестъра Тиквун ко шъ съ изака по въпроса Кажи Тиквунчо нещо по въпроса За Курнела не питам Много е тъпа

Отговори
3 3
Конкуренция

Конкуренция

26.05.2021 | 17:44

Един вид ги карат да правят тва което вие правите ама се оказва че те поне са имали съвест

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?