2374
Следвайте ни

Светлина в тунела: Български медици тестват лекарство срещу COVID-19

viber icon

Български лекари участват в изготвянето на лекарство срещу COVID-19. Един от тях е доктор Иван Малкодански. Той е само на 34 години, но вече е преподавател в Медицинския университет в Плевен. Преди девет години завършва медицина.

През март защитава научна степен доктор по медицина. Анестезиолог е в Плевенската гинекологична болница, която е най-големият център у нас за експериментално прилагане на хапче, което лекува коронавирус. Доктор Малкодански отговаря за проучването на лекарството, разработено от голяма фармацевтична компания, съобщава „Нова телевизия“.

„Те се свързаха с мен и ми предложиха да участвам като главен изследовател. След като се запознах с лекарството и неговите странични ефекти, се съгласих да го използваме и не съжалявам, защото резултатите са наистина добри. За първи път използваме лекарство, което действа срещу коронавируса. То е свързано с унищожаване на ензима на вируса. Приема се за пет дни”, обясни лекарят.

Участниците в експеримента са двама мъже и една жена. Всички са на възраст около 40 години, чиято самоличност се пази в тайна.

„И тримата пациенти са мои. Те знаят, че е експериментално лечение и знаят всички рискове. Подписва се декларация за съгласие. Пациентът получава таблетки за пет дни. Той ги приема сутрин и вечер. Ние спазваме протокола на фармацевтичната компания. Излекуваните са много добре. Изкараха го леко”, обясни специалистът.

„Пациентите трябва да имат критерии, за да влязат и контракритерии. Единият от тях е висока телесна маса с индекс над 35. Основното, което се наблюдава е, че няма прогрес на заболяването. Техните симптоми, първоначално отшумяха и изкараха 14-дневната си карантина безпроблемно”, каза още д-р Малкодански. Подобно експериментално лечение се извършва в общо 12 държави с по 4 центъра във всяка една от тях. Резултатите, които има до момента, са повече от оптимистични. Лекарството все още няма име. За д-р Малкодански този експеримент ще остави трайна следа в историята на световната медицина. Все още не е ясно кога хората ще имат свободен достъп до лекарството. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

антиваксарите,ако сте болни, махнете си кослородните апарати и пишете

антиваксарите,ако сте болни, махнете си кослородните апарати и пишете

01.11.2021 | 21:08

пишете сега, когато кислородната маска е на устата Ви, а не после като оздравеете и пишете, че сте го изкарали леко.

Отговори
0 0
тамбуктустан

тамбуктустан

01.11.2021 | 08:08

Опитни мишки....

Отговори
0 0
УМЕН

УМЕН

31.10.2021 | 21:09

Браво успех в експеримента час по скоро да го продавате по аптеките сигурен съм че за пореден път нашата страна ще даде лекарство на света което ще е надежно като много други до сега.......

Отговори
5 0
Неразбираемо

Неразбираемо

31.10.2021 | 19:55

е как така не вярваме на резултата от поставени над 3 милиарда ваксини и твърдим, че няма достатъчно доказателства, а трима пациенти са достатъчни за да си направим извода, че скоро ще имаме хапче. Не го подценявям, но няма да се изненадам, ако 80% от българите, ако го намерят ще го пробват профилактично без да питат никого убедени в "спасителните" му качества. Невероятен народ сме.

Отговори
5 2
Ами

Ами

31.10.2021 | 22:57

След като няма ни едно проучване показцащо дълго-срочните ефекти на препарата, номрално.. Тва че е поставено на 3 милиарди, нищо не значи. Току виж са изпукали всичките след 10 години. Плюс и краткосрочните ефекти на препарата не са много за тачене, ама любоф ли бе да го опишеш...

Отговори
1 0
!!!

!!!

31.10.2021 | 19:42

Докато не се набодем всички никой няма да позволи да се открие лекарство! Пет различни ваксини измислиха, но лекарство няма!

Отговори
8 1
Панацея

Панацея

31.10.2021 | 17:58

Няяяяякой ден може и да го има в аптеката, но няма да е в рамките на нашия живот

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?