Следвайте ни

Светило от Оксфорд: България ще преживее тежка COVID криза след 2 месеца

Мерките на правителството трябва да започнат сега и да са 70% по-строги

viber icon

Неприятна прогноза за развитието на пандемията в България направи доктор Петър Марков, епидемиолог в Оксфорд. Досега той даде доста верни предположения за COVID кризата.

След два месеца новият щам на коронавируса, който в момента владее Великобритания, ще вилнее и в България, а ситуацията отново ще стане много тежка. Това написа в предупреждава в профила си във Фейсбук епидимиологът.

"Нека няма съмнение – ако искаме да се защитим, и този път да сме адекватни, идването на този нов вариант трябва да се третира като нова, различна епидемия, защото тя ще е такава. За наш късмет, за този вирус вече знаем много, и също така, за разлика от британците имаме два месеца предизвестие. Би било престъпно, ако го прахосаме“, пише още той.

„Великобритания онзи ден би собствения си рекорд по брой починали от Ковид-19, поставен по време на първата вълна на епидемията там през април. Дневният брой заразени от своя страна е 2 пъти по-висок от ноемврийския пик и цели десет пъти по-висок от априлския.

Въпреки че страната от седмици е в строги ограничителни мерки, този път растежът на случаите не се повлиява никак лесно. На 4 януари министър-председателят Борис Джонсън обяви нови още по-стриктни мерки, включително призив към хората да не напускат домовете си освен при сериозна необходимост.

Вече няма съмнение че новият вариант на SARS-CoV-2, чиито първи проби бяха открити през септември във Великобритания, е по-заразен (по приблизителните засега оценки, с около 50% до 70%), отколкото вирусните варианти циркулирали преди това. Изследвания показват, че за разлика от инфекциите с „обикновените“ вирусни варианти, които са спаднали, повлияни от мерките по време на локдауна в Англия през ноември, новият вариант в същия период е нараствал като абсолютна честота въпреки ограниченията.“

В поста си д-р Марков твърди, че новият щам вече е отстранил останалите конкурентни вируси, и в югоизточна Англия и Лондон той към момента е доминиращата разновидност.

„Всички данни взети заедно все по-убедително говорят за това че по-високата заразност на новия вариант е допринесла във значителна степен за много високите нива на заразени и рекордната смъртност във Великобритания в последните седмици.“

Математически модели показват, че би отнело два месеца, докато новият вариант ще е доминантен в епидемията на повечето европейски страни, твърди Петър Марков и дава отговор на въпроса какво означава на практика всичко това:

„Това означава, че ако досега сме успявали да спрем растежа на случаите в страната с определена стриктност на мерките, то с новия вариант, за да постигнем същия ефект ще са ни нужни с 50 до 70% по строги мерки.

Т.е. ако досега определено ниво на ограничения е било достатъчно, при новия вариант същото ниво вече няма да върши работа, ситуацията ще продължава да се влошава въпреки ограниченията, и ще са нужни по-ограничителни, по-неудобни и по-пречещи мерки. Казано образно, може да ни се наложи да бягаме много бързо за да съумяваме да се задържим на същото място.“

„Въпросът е какво прави правителството, и какво правят здравните власти за да се подготвят за този момент след около 2 месеца, когато България ще е обхваната от един близо два пъти по-заразен вирус от този с който си имахме работа през 2020.

Следи ли се генетичната композиция на циркулиращите в България вируси в момента, посредством разчитане на геномните низове поне на извадка от изолираните вируси? Събрала ли е специалистите си да направят подреден, гъвкав и ефективен план за справяне с това което предстои?

Държавите, включително и Великобритания сега трескаво търсят начини да увеличат броя на ваксинните дози на свое разположение, дори с цената на необичайни подходи като редуциране на дозите или забавяне на втората доза с цел по-ранно по-широко покритие на повече хора с ваксина в, по думите на Борис Джонсън „надбягването с новия вариант“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Гого

Гого

17.01.2021 | 07:02

Тоя козел ,защо му давате трибуна ? На 4.11.пак го цитирахте,че януари щели да умират по 360 на ден. При 60 случая в момента на казаното от него. От тогава не стигнахме и половината от тези 360 без кой знае какви мерки в сравнение с Англията му в която дриска. Сега пак плаши с новия щам...пак след два месеца. Е ако пак не се случи,някой трябва да си понесе отговорност за всяване на паника и излишен страх.

Отговори
5 3
да---ева и светилото

да---ева и светилото

16.01.2021 | 23:19

Колко пъти ни го пробутвате??? Марица,гледайте си рекламите за ваксините,играйте Ковид театъра и скоро ще ви четат изперкали стейхоумовци.

Отговори
4 3
Нека да  Ви няма паникьори

Нека да Ви няма паникьори

16.01.2021 | 20:34

Кво обединение търсиш мутро еврейска Какво си ти тук в България освен един еврейски номад А номера със разидинението този път няма да ви мине Сега сме повече от обединени след вашия съшиванЗАМЕСТВАМ ДУМИ какво да прайш при тази еврейска цензура проект еврейски Ковид Вие отворихте кутията на Пандора и сега ще изгорите в пламъците и Този път никой няма да чува писъците ви за някъкъв геноцид Този път няма да има православни свещеници да ви кръщават с источно православни имена или католишки Този път сте директно в Ада Господен Милост Кво значи това за лаком еврейн

Отговори
6 4
нека да има

нека да има

16.01.2021 | 19:34

Нека да има и такова мнение. Народа се отпусна. В автобусите масово се пътува без маска или с открит нос. Във влаковете е същото. Ние сме далеч от преборване на корона вируса. Март ще го докаже. Гадно ще е отново да отворят залите за спорт за да ги реорганизират за болници. Малък народ сме, но не сме единни. Политиците с игрите си последните 50 - 70 години ни направиха най-мразещата се взаимно, алчна нация. Болестта завладяла света също не ни направи по-единни. В края на 2019 година, когато плахо в медиите се съобщаваше за новата коварна болест, малко бяха вярващите, че до няколко седмици ще пламне кълбото. Уви! Случи се! Мнението, публикувано от Марица, което и аз не искам да чета може само да ни предупреди, че лошото не е отминало и може да се върне с по-страшна сила. Народа на тази територия сам ще избере!!!

Отговори
9 5
Гащи Долно бельо Жълто Онова по гащите

Гащи Долно бельо Жълто Онова по гащите

16.01.2021 | 17:06

Жълто по памперса нъл знайте ко значи До тук ни докара цензурата еврейска Да пишем Пампер вместо Гащи и на онзи от левия туртоар да му казваме ТО А на Саждите да им казваме Афроамериканци А на ония от Индия с лилавите венци Я запалете по една драсни пали клечица па си запалете един качак на чардака и се замислете Аджеба на къде ни водят кат уфци

Отговори
5 6
Истина

Истина

16.01.2021 | 16:52

Стига сте плашили хората, нямате една позитивна новина! Станахте най-жълтия вестник

Отговори
11 7
Има Лешояд Има проблем Няма Лешояд Няма проблем

Има Лешояд Има проблем Няма Лешояд Няма проблем

16.01.2021 | 15:47

Нема ли некой да го свитне тва светило дето чааааак от Англия дето ни е осветило с един снайпер Драгунов чааааак от България и да го светне нейде в челото между рогите Та а му се свети името небесно и бесно На таквиз им викат по наше село Хайрсъзи В съвременен вариант Езоповски Мародери Лешояди Нехранимайковци

Отговори
13 12
Нали

Нали

16.01.2021 | 15:05

Марица не пропуска да вкара негативна и плашеща статия! Ако няма официална таква, веднага се изнамира някое "СВЕТИЛО", пък било то и от Оксворд!

Отговори
22 11
Българче:

Българче:

16.01.2021 | 14:53

Покрай тая пандемия поне разбрахме, че сме първи в света по брой "професори", "доценти" и какви ли не други медицински "светила" на глава от населението - тук и по света... ама иначе здравето ни е на Къна в г*за!

Отговори
25 5
Какъв е

Какъв е

16.01.2021 | 14:40

Тоя ан@лноразглезен психопат

Отговори
19 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай