Следвайте ни

Сватба по време на пандемия? Може, но с рестрикции

viber icon

Всяка двойка, която е организирала сватба през изминалата година, по време на коронавирус, знае какво предизвикателство и напрежение е това.

На всеки е ясно, че икономиката преживява трудни времена, които напомнят на някои отминали рецесии. Въпреки това, макар че някои хора намаляват своите разходи за несъществени неща, на преден план остава едно много важно събитие - сватбата. Много младоженци са решени да осъществят мечтания си ден, не се отказват от него, а и не би трябвало. Сватбата е изключително позитивно, щастливо и емоционално събитие, което в моменти на социална изолация може да накара хората да се отърсят от проблемите си.

В ситуация като настоящата, в която има твърде много неясноти, се допитахме до професионалисти от сватбения сектор, които дадоха няколко важни насоки за решилите да изрекат заветното „Да“ и през тази година.

Планирайте бюджета си внимателно

В затруднената икономическа обстановка е ясно, че много двойки ще обмислят коригиране на бюджета и намаляване на разходите, където е възможно. Докато през последните години се наблюдаваше едно завишаване на общия бюджет, който двойките харчеха за организация на своята сватба, разбираемо е сега той да се намали и младоженците да се откажат от всичко, което считат за „допълнително“. Въпреки това не правете компромис с фундаментално важните за вас неща. Ако държите да имате красиви снимки или залагате на качествено видеозаснемане, което предполага и по-висок разход, помислете за някой маловажен детайл, който бихте могли да „отрежете“ от общия бюджет.

Редуцирайте броя на гостите

Редуцирането на броя гости, от една страна, е свързано с намаляване на общия бюджет за тържеството, а от друга, води до по-малък риск от заразяване за всеки един от присъстващите. По-малкият брой гости въобще не означава по-малко весела сватба, точно обратното. Освен това намаляването на броя на гостите има и своите предимства при намирането на подходяща локация. Локациите, побиращи по-голям брой гости, са определено по-малко на брой от останалите. Обмислете внимателно дали ще имате гости от чужбина и какви биха били рисковете за тях - евентуална задължителна карантина, невъзможност за пътуване и др.

Запознайте се предварително с условията на всеки подизпълнител

Поради спецификата на обстоятелствата е важно да проучите какви условия би предоставил всеки един от подизпълнителите, в случай че се наложи да отмените или пренасочите датата на своята сватба. Обърнете се към своя сватбен фотограф, сватбен видеограф, локация, DJ, събитиен мениджър и всеки, с когото бихте имали договорни отношения и за чиято услуга се налага да заплатите депозит. Важно е да сте наясно с права си, но и с тези на контрагентите предварително, за да нямате неприятни ситуации впоследствие.

Не бързайте да променяте или отменяте датата на своята сватба

Много младоженци, изплашени от поредния локдаун, бързат да преместят или отменят датата на своята сватба. Ако вашата сватба е насрочена за средата на лятото, то много вероятно е ситуацията от предходната година да се повтори и по това време всичко да е спокойно. Съветваме да изчакате възможно най-дълго, преди да отмените датата, за да сте сигурни, че тържеството наистина не може да се състои. Една евентуална отмяна на дълго планираното и чакано събитие може да ви разочарова, разколебае и да ви коства финансови загуби.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?