Следвайте ни

Страх лозе пази: Шведите се отказаха от кеша

viber icon

Шведите почти са се отказали от парите в брой като разплащателно средство и само 9 процента са използвали банкноти и монети при последните си покупки. Вместо това те предпочитат картите и дигиталното разплащане, сочи проучване на централната банка, цитирано от Ройтерс. Една от причините е пандемичната обстановка и страхът на хората да не се заразят с COVID-19 при боравене с пари. От друга страна, те са намалили драстично посещенията в музеи, кина, заведения и места за забавление, което ускорява тенденцията. 

Дори и без това форсмажорно обстоятелство обаче използването на кеш в Швеция спада от години и централната банка прогнозира, че на практика може парите в брой да изчезнат след две десетилетия. За да се подготви за бъдещето, в което все по-малко хора ще използват пари в брой, Риксбанк (Riksbank) проучва възможността да пусне дигитален кеш - т.нар. е-крона, допълва институцията.

Изчезването на парите в брой обаче буди притеснения за това какво би се случило, ако електронните разплащателни системи се сринат. Макар парите в брой сравнително лесно да се фалшифицират и "перат", те имат някои съществени предимства пред дигиталните пари. Например не разчитат на електричеството или сложна инфраструктура и според централната банка трябва да бъдат запазени като резервен вариант. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?