2374
Следвайте ни

Стойчо Кацаров: Децата в България от 5 до 11-годишна възраст ще могат да се ваксинират ВИДЕО

viber icon

Започна пресконференцията на министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мекри на територията на страната.

Епидемиологичната обстановка се подобрява. Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона. Това каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

„Епидемичната кривата стигна ниво почти равна на 500. Това чакахме от няколко седмици”, заяви проф. Мира Кожухарова.

Връх на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население.

„Към момента кривата много рязко спада. Това е добрата новина”, каза Кожухарова.

Здравните власти отчетоха положителен резултат от зелените сертификати. Именно благодарение на тях е имало висок процент на хора, които се тестват.

„Това има много положителен резултат в епидемична вълна, защото се хващат случаите”, обясни проф. Кожухарова.

По думите й над 25% е ваксинираното население към момента у нас.

МЗ взе решение, като благодарност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен медал.

От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди, каза министър Кацаров.

След като ЕМА е одобрила ваксинацията, разбира се, че и децата в България от 5 до 11-годишна възраст ще могат да се ваксинират, заяви Стойчо Кацаров.

На децата не може да се прави медицинска манипулация без родител или настойник. По същия начин ще се извършва ваксинацията срещу ковид, обясни здравният министър в отговор на въпрос на БНТ.
Проф. Мира Кожухарова: Възможно е да се стигне до тотален локдаун

Намалява се броят на хората, които се намират на болнично лечение. Върхът вече е минал, постепенно спада, обясни проф. Мира Кожухарова. По думите й, болниците сега не са изпитали тежкото натоварване от предишните вълни.

Намалява и броят на смъртните случаи, въпреки че остава висок. Според проф. Кожухарова, на първо място това се дължи на отказа от ваксинации. Може би сега с падането на вълната повече хора ще се ваксинират, смята тя.
Малко над 1 милион и 724 хиляди души са с пълен курс на ваксинационен цикъл.

Всички данни са прозрачни, открити, всеки може да ги види и да се запознае с тях в Единния информационен портал, допълни проф. Кожухарова.

Успяхме да пречупим тази вълна, на първо място на нашите сънародници, които възприеха идеята за зеления сертификат, както и на медиците в болниците, които помагаха на нуждаещите си, обясни д-р Стойчо Кацаров.

Точно днес може да се каже, че ние сме пречупили епидемичната вълна. Никак не беше лесно. Политическата ситуация беше всички да ни атакуват, за да извлекат дивиденти. Те го направиха, допълни здравният министър.
Човекът, който трябва да бъде отличен за това да не стигаме до локдаун, е проф. Мира Кожухарова, подчерта здравният министър. Като благодарност от МЗ, проф. Кожухарова ще бъде отличена със златен медал, който д-р Кацаров и връчи по време на брифинга.

Аз изпълнях ролята на мърморещия човек - понякога ме слушаха, понякога не, каза от своя страна проф. Кожухарова.
 

Ситуацията с епидемичната обстановка допуска и позволява да вкараме в нашата заповед точки за един по-пълноценен учебен процес сред учениците, обясни заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.

Променят се възможностите за извънкласно, дуално обучение, допълни министър Кацаров. Според заповедта досега то е било възможно само в училищна среда, сега това е коригирано - могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели, обясни той.

Условието за наличие на сертификат и безопасна среда не се променя. Децата, които са се тествали сутрин, не се налага да го правят и следобед. Това се отнася за всички, каза в отговор на въпрос на БНТ здравният министър.

МОН: Над 1 млн. теста седмично трябват за връщането на всички в клас, в склада са налични 114 300

Ние сме предоставили на МОН над 1 милион щадящи тестове, днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година. 

По отношение на граничния здравен контрол - хората със зелен сертификат ще могат да влизат в страната. Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност, каза зам.-здравният министър.

От 1 декември се удължава срокът, в който човек може да се освободи от карантина човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат. От 24 часа, той става 72 часа, обясни Стойчо Кацаров.
Половината европейски държави в момента са в червената зона и това е допълнителна мярка, за да ограничим разпространението на вируса, подчерта той.

Относно новия щам от Южна Африка, Кацаров заяви, че за граждани влизащи от там у нас, няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина.

СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19

За мутанта още няма информация дали е дошъл в България, както и в европейските страни. Мисля, че е много рано да се коментира, заяви проф. Мира Кожухарова.

По отношение на ваксинациите, те все още не са толкова много. По-скоро въпросът е, че у нас има по-тежки случаи и това е, защото не сме ваксинирани, обясни тя. Имаме основание да бъдем доволни, че вълната си тръгва надолу, но не бива да мислим, че опасното време е свършило. Новата вълна ще дойде, но е хубаво да не се страхуваме от нея, заяви проф. Кожухарова.

Смятам, че не е работа на здравния министър, а на Народното събрание да вземе това решение и по този начин да даде пример на обществото, заяви министър Кацаров в отговор на въпрос дали в НС трябва да се въведе изискване за зелен сертификат.

Разбиха схема за фалшиви сертификати в Габрово

Той обясни, че под егидата на МВР, с участието на службите е създадена координация срещу разпространението на фалшиви сертификати.

Самият вирус е най-голямото наказание за хората, които се възползва от фалшиви сертификати. Това според мен, е най-глупавото решение. Надявам се все повече хора да го разберат, каза още Кацаров.
Гърция влиза в червената зона, така че мерките за влизане ще станат много по-строги, заяви Кацаров относно очакваните гръцки туристи за предстоящите празници.

Припомняме, че преди няколко дни Министерски съвет взе решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка от 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8, от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на хоспитализираните лица.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица.

СНИМКИ: Ивайло Йолчев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

един създава отровата - вирусът, а друг противоотровата - ваксината

един създава отровата - вирусът, а друг противоотровата - ваксината

26.11.2021 | 23:22

не е изключено да е едно и също лице, но така или иначе - трябва ти противоотрова - ваксина

Отговори
0 1
От Lancet малко медицина.......

От Lancet малко медицина.......

26.11.2021 | 17:33

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.thelancet.com%2Fjournals%2Flanepe%2Farticle%2FPIIS2666-7762(21)00258-1%2Ffulltext%3Ffbclid%3DIwAR16cK7fbXYFjJh9yRIv9rBdDMAdUyryUnsE6HCMZ7kfVfsd3FmEBlmRkZo&h=AT1O_YxMbOaF-VT3gn4f7VHisEIIgzT3eIZ5ebR3_r2JTDvOvlxqYQD2PwFSX1L_Qb9-sB4o808j2EOZk8uteKoFDUAt2b0aEGSQ6hIjI7TTdgKZrNdSTHXY4jsT0or4NE3T&__tn__=-UK-R&c[0]=AT1XNF6140zbaiPBQdC_per7GvwkFcqkZz9telnykrGGqD7rVkTnJb9S01zic7_lgVD-s-86uxB_UWxThZouvNcDhvwQ4dJHixMQJsvveaPUoe-EfJZncGubZf8M2kIv8BK5twfECMEM-OR9xiFCCmjZGPKsGhtnInl2E3lCtjlq4MHPoJF02Y_P-TYDsWcxfBnRzyeYFssCPg0n4nrI-yub

Отговори
0 1
Опааа

Опааа

26.11.2021 | 17:06

Кацо, внимавай! Нагази в дълбокото!

Отговори
11 1
Ина

Ина

26.11.2021 | 16:45

Тоя изруууд и оня на образованието, са за публично линчуване!Как може да се допускат такива амеби да управляват!!!

Отговори
11 1
Обривите не създаваха големи проблеми и се появила чумата и изтрепала

Обривите не създаваха големи проблеми и се появила чумата и изтрепала

26.11.2021 | 16:03

ТОМА - НЕВЕРНИЦИТЕ КАТО ТЕБ

Отговори
5 3
По план

По план

26.11.2021 | 15:43

Ковид кризата е планувана от поне 15 години. Измислен вирус като причина за инжектирането на популацията с биологично оръжие. Коронавирусите са били с човечеството поне от 10 хиляди години без никакви проблеми. Опитаха се през 2006 със САРС, но никои не се върза. Да ви кажа ли защо? Защото нямаше социални медии и не бяха толкова популярни.

Отговори
16 3
по-точно

по-точно

26.11.2021 | 15:56

измислиха нов вирус, за махнат простите като теб, дето не искат да се ваксинират

Отговори
3 13
по-точно

по-точно

26.11.2021 | 16:01

през 2006г. социалните медии в България може и да не са били популярни, понеже винаги сме на опашката, но в света те си бяха популярни, и недей да пишеш неподготвен и да си мислиш, че България и света са с еднакво развитие, и за чужденците ти си интелектуално развит и сега колкото маймуна

Отговори
1 7
До ПО план

До ПО план

26.11.2021 | 19:06

Мисля, че по план пропускаш прегледите си при психиатър. Не са ли те прибрали още в някоя лудница където ти е мястото до живот.

Отговори
2 2
въпрос - отговор

въпрос - отговор

26.11.2021 | 15:36

В началото на ноември главният държавен здравен инспектор опроверга и други слухове, разпространили се в социалните мрежи, че е в тежко състояние в болница. Тогава доц. Кунчев написа в профила си във Фейсбук: "Не съм в болница, още по-малко пък съм интубиран, нещо повече - имам нахалството да не съм и умрял!"

Отговори
0 8
бих казал само едно

бих казал само едно

26.11.2021 | 15:19

18+18+18+18+18+18+18+18+18+18+18+....и голяма червена точка макрая!

Отговори
9 1
политика и протоколи

политика и протоколи

26.11.2021 | 14:36

Утре излизаме, а вдругиден пак влизаме...

Отговори
7 2
Ти, фармацевтична изтривалко

Ти, фармацевтична изтривалко

26.11.2021 | 14:08

скоро няма да си министър. Оглеждай се.

Отговори
18 3
НЕДЕЙ ГО ПЛЮЙ ДЕ - ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА ГО ХАРЕСВАШЕ, А СЕГА НЕ

НЕДЕЙ ГО ПЛЮЙ ДЕ - ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА ГО ХАРЕСВАШЕ, А СЕГА НЕ

26.11.2021 | 15:01

КВО СЕ ИЗМЯТАШ?

Отговори
3 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?