Следвайте ни

Стартират 11 научни БГ проекта за COVID-19

viber icon

11 научни проекта за COVID-19  получават финансиране от Фонда за наука. Бюджетът за тях е 1 687 100 лв. Разработките са дело на български учени и медици от университети, болници, БАН. 

Сред одобрените проекти е този за имунологичната памет при SARS-CoV-2/COVID19, в който взима участие и Медицинския университет – Пловдив. В проекта висшето учебно заведение си партнира с Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и Военномедицинска академия. Ръководителят му ще е проф. дмн Мария Николова. Научната общност ще проучват механизмите на имунологичната памет, продължителността й и кръстосаната реактивност. За проучванията си те ще получат финансиране в размер на 300 000 лв. 

Освен Медицинския университет в града под тепетата да пребори с конкуренцията е успял и ПУ „Паисий Хилендарски“ с два проекта. Единият е на доц. д-р Станимир Иванов Кабаиванов, който ще разработва интегрален модел за предвиждане и превенция на социално-икономическите ефекти от бъдещи епидемиологични кризи. Доц. д-р Мина Николаева Ангелова пък се е насочила към икономическите измерения на пандемията COVID-19. Тя ще засегне въздействието на психологически, правни и социалнополитически фактори и подходи за преодоляване на техните отрицателни ефекти. 

Одобрени са и проекти за  определеяне на вирусния товар на проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ, както и отражението на пандемията върху конституционните модели на бившия образователен министър проф. Даниел Вълчев. 

Проектите се одобрени в  „Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 год.“. Той е разделен в две тематични направления. Едното е „Медико-биологични проблеми", а другото „Социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19". Откриването на конкурса бе провокирано от пандемията и необходимостта от провеждане на научни изследвания в съкратени срокове за решаване на медико-биологичните и социално-икономическите проблеми, породени от нея. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?