Следвайте ни

Стана ясно от кога ще можем да си избираме ваксина

viber icon

Гражданите ще имат възможност да избират ваксина, тогава, когато всички фирми, доставчици на ваксини, започнат регулярно да доставят бройките, включително и да спазват датите, които са обещали. Това заяви в Разлог здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Това е възможно в момента, но изборът на ваксина се случва след информирано съгласие от личния лекар. Нека да бъдем максимално толерантни към всички. Най-доброто решение за един човек, може да бъде взето от лекаря, след информирано съгласие. Не мога да си представя, че пациент, който не може да разсъждава обективно и не разбира всички характеристики, описани в листовките на продуктите, би направил най-доброто решение. Затова вярвайте на лекарите, те знаят кое е най-доброто за вас”, каза още здравният министър, цитиран от БГНЕС.

Той припомни думите на ген. Мутафчийски, който днес каза, че този разговор за най-добрата ваксина е само в България и че само тук се коментира излишно ефикасността на една или друга ваксина. „Всяка една от ваксините може да доведе до медицинския резултат към който се стремим, а именно – по-малко изгубени човешки животи. Надеждата е във вашите ръце”, обясни министър Ангелов.

„Нямаме притеснения при стремглаво покачване на данните. Ваксинациите вървят невъзвратимо. Създали сме цялата логистика в страната, разпределени са дозите по всички РЗИ, мобилни екипи обикалят. Осъзнаваме, че има необходимост от мобилни екипи по трудно достъпните места, създали сме организация. Тези екипи ще бъдат на разположение на МЗ и отговорник ще синхронизира с кметовете на населените места за достигането на мобилния екип, който да ваксинира желаещите. Лекарите в трудно достъпните райони могат да разчитат на коли от полицията", каза министърът.

Той посочи, че има презапасяване от ваксини от центровете за ваксинация и РЗИ-тата и така има недостиг в определени населени места. "Вече направихме организация и пренасочихме ваксини от едно място до друго. Радваме се, че хората избраха да чуят гласа на науката, а не се довериха на друг тип мнения - опасни и вредни. Благодарение на ваксината, българите ще изградят един здравен щит и така ще се справим със заболяването”, категоричен бе здравният министър.

Радвам се, че хората избраха да чуят гласа на науката, надеждата е във вашите ръце, каза здравният министър.

Той бе на посещение в Разлог, където разгледа новооткритата лаборатория за PCR-тестове. След Разлог Ангелов посети селата Баня и Добърско.

„Зад нас е новооткритата лаборатория за диагностика на PCR. Вече диагностика може да се прави в болницата в Разлог. За два часа можем да имаме най-високата степен на диагностика на COVID-19. Преди ставаше за не по-малко от 24 часа. Цялата инвестиция струва 150 000 лева, като 90 000 лв. са осигурени от МЗ”, каза министър Ангелов.

Според него в момента в болницата са настанени 58 пациенти с коронавирус. Има увеличение на случаите и на хоспитализираните, в цялата страна е така, има натиск върху системата, но всичко е под контрол, каза Ангелов и добави, че системата ще издържи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

лобизъм

лобизъм

23.02.2021 | 09:40

"Той припомни думите на ген. Мутафчийски, който днес каза, че този разговор за най-добрата ваксина е само в България и че само тук се коментира излишно ефикасността на една или друга ваксина." - Как да вярваме, като открито ни лъжете? Ваксината на Астра-Зенека не я искат и в другите страни, а някои въобще не я одобриха за използване. Според DW, в Германия има над 700 хиляди дози, които никой не ги иска!

Отговори
0 0
Бъбу

Бъбу

23.02.2021 | 09:00

Първо на този тъпчо дето имал свръх организъм който щял да се справи с всичко. Ами като си такъв железен човек пожелавам ти да те налази короната и тогава да говориш, а освен това още от бебе си бил ваксиниран с всевъзможни те ваксини при това без да те пита някой и вероятно за това сега си мислиш че организма ти сам се справя. Второ тези лични лекари са абсолютно ненужно звено в медицината. Нито знаят какви са заболяванията на повечето си пациенти, нито ги проследяват как са след ковид, още по малко ще могат на всеки да препоръчват подходящата ваксина.

Отговори
3 0
Живко

Живко

22.02.2021 | 20:48

Министерският толуп "не може да си представи", че аз мога да разсъждавам обективно? Патронизираща с.в.и.н.я!

Отговори
9 1
Живко

Живко

22.02.2021 | 20:44

Министърът-толуп "не може да си представи", че аз мога да разсъждавам обективно? Патронизираща свиня!

Отговори
7 2
Лапай го бе Тъпчо

Лапай го бе Тъпчо

22.02.2021 | 20:18

Тъпчо Тъпчо Ето защо няма да се ваксинирам Защото вярвам на моя лекар и той не е мошеник Дали Мошеник не пройзлиза от МОШЕ Няма по хубаво от естествения имунитет Тъпчо Аз за разлика от теб имам един черен дроб едно единствено сърце един бял дроб и едни бъбреци Аз тези органи няма да ги товаря и тровя с вашите ваксини и ГМО то на вашата Фармация Да приучвам организма си да търси помощ от наркотиците ви фармацевтични Сам до сега се е справял и ще продължи да се справя сам В природата има достатъчно от това което има нужда той

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай