Следвайте ни

Срещу заразата: Създадоха бърз тест за COVID-19 с точност 100%

viber icon

Оксфордският университет е разработил метод за бърз анализ на пробите за заразяване с новия коронавирус. Тестът разкрива наличието на болестта в ранните етапи, когато концентрацията на вируса в организма е все още ниска, предаде ТАСС.

Както съобщи сайтът на университета, получаването на резултата отнема половин час и изисква само поддържане на постоянна температура на пробите.

“Тестът разпознава РНК или фрагменти на РНК на КОВИД-19”, казва проф. Вей Хуан, един от разработчиците на вирусния детектор. “Методът вече включва проверки за фалшиво положителни или фалшиво отрицателни тестове и демонстрира висока степен на точност”, казва той.

В момента анализите върху РНК на новия тип коронавирус отнемат най-малко час и половина-два. Предимството на новата техника освен скоростта ѝ е и това, че резултатът може да се определи с просто око и извън лаборатория (потенциално дори и у дома).

Учените се надяват, че благодарение на тази нова техника властите своевременно ще идентифицират повече заразени и ще ги изолират, като по този начин ще предотвратят разпространението на инфекцията.

Новата технология е разработена под ръководството на проф. Вей Хуан и неговия колега Цуи Чънфен. Тестовете са проведени в изследователския център на Оксфордския университет в Сучжоу, Китай, и в болница в Шънчжън с първоначални експерименти в Обединеното кралство. В момента се работи за разработване на устройство за анализ и обработка на резултатите. Ако ефективността на методологията бъде потвърдена в клинични условия във Великобритания, може да започне производството на новите тестови комплекти.

В същото време руски учени предупредиха, че сегашните експресни кръвни тестове, които са на европейския пазар, засичат антителата на КОВИД-19, но могат да се използват едва на 7-8-ия ден след потенциалното инфектиране, защото в противен случай е много възможно да дадат лъжливо отрицателен резултат. Средната достоверност на подобни тестове е 86%, посочват тези експерти. 


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?