Следвайте ни

Спрей убива коронавируса за 60 секунди в Турция

viber icon

Избухването на COVID-19 пандемията в целия свят накара много микробиолози да работят за намиране на решения. Докато здравните специалисти работят усилено в лаборатории, за да разработват ваксини и лечения, в университета Улудаъ в Бурса бе разработен спрей за нос, който може да убие коронавируса само за една минута.

Решението, наречено Геноксин (Genoxyn), което напълно убива вируса, е разработено от доцент д-р Чехиме Гюлсюн Темел, асистент д-р Ахмет Юмит Сабанджъ и д-р Джунейт Йозакън, преподавател в катедрата по медицинска микробиология на университета Улудаъ.

Изследователите си сътрудничат и с други учени от университетите Улудаъ и Чукурова, за да тестват антимикробните и антивирусни ефекти на разработения спрей. Проучването установи, че разтворът предотвратява размножаването на бактерии и вируси.

Сабанджъ каза, че е започнал проучванията си за защита от различни болести преди началото на пандемията от коронавирус. "С Джунейт Йозакън показахме, че разтворът има антибактериална активност и след началото на пандемията, помислихме дали можем да разработим това решение, за да допринесем и за борбата срещу COVID-19. И така, усъвършенствахме нов орален и назален спрей и го изпратихме за тестове за биосъвместимост “, каза той.

„Вече беше известно, че точките на предаване на вируса са устата и носът и нашите изследвания установиха, че разтворът едновременно убива и лекува вируса върху устата и носната тъкан при впръскване. Смъртта на вируса за кратко време означава предотвратяване на навлизането му в клетките и намаляване на броя на вируса в тялото. Ако разтворът може да предотврати заразяване, той ще бъде добър защитник за нас “, обясни Сабанджъ.

Междувременно Темел заяви, че са доказали, че разтворът убива вируса в рамките на минута и най-важното е, че разтворът не уврежда епителните клетки на хората в лигавиците им. "Доказахме дори, че има лечебен ефект върху тези клетки. Следователно това означава, че е безопасно да се използва, тъй като не вреди на човешките клетки", каза тя.

Йозакън, от друга страна, каза, че Сабанджъ е предложил това решение още преди две години, за да бъде тествано за антимикробна активност. "Въз основа на международни методи установихме, че имаме продукт, който може да се използва с  ефекти за заздравяване на тъканите и предотвратяване на заразата.“, обясни той.

„След като бяха направени още разработки, продукта стана по-ефикасен, тъй като използвахме най-новите нанотехнологични технологии. Подобреният спрей започна да показва дълготрайно въздействие, като има и биосъвместимост, което означава, че действа, без да уврежда човешките тъкани и клетки“, каза Йозакън.

Първоначално спреят е бил тестван за антивирусна ефективност, срещу често срещани вируси, но когато е започнала пандемията от коронавируса, тестове на тримата изследователи демонстрираха, че продукта има пряк ефект и върху новия коронавирус.

"Установихме, че има летален ефект срещу всякакви бактерии, гъбички и особено вируса SARS-CoV-2," каза Йозакън.

Предстои спрея да бъде удобрен за широка употреба в страната. Така той ще бъде като част от превантивните методи които ще се използват срещу Covid-19 пандемията. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Керпеденов

Керпеденов

26.01.2021 | 15:49

https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html?fbclid=IwAR1gyOPjWi8itL7pD2S5-OWEzhikbx_a_pvnGuUtsWuGUkgoVXSon1Ci0IQ#/6e2c968cf38540f29a4311295dce390f

Отговори
1 1
Нали

Нали

26.01.2021 | 13:28

Ердоган иска да чипира хората със спрей!

Отговори
5 5
Абв

Абв

26.01.2021 | 13:14

Удобен? Как пишете бе, хора? Толкова неграмотност в тия медии!!!

Отговори
4 3
777

777

26.01.2021 | 12:56

Правилно действуват в Турция, подобен спрей тествуват и в Канада, въпросът е нашите "специалисти" киснещи по телевизиите какво сътвориха.

Отговори
6 4
Нали

Нали

26.01.2021 | 16:54

Червен плювалник!

Отговори
1 1
Хаха

Хаха

26.01.2021 | 11:43

За чий са ни ващсините тогава? Ще чакаме спрея!

Отговори
9 7
Да да

Да да

26.01.2021 | 12:08

Ако вирусът "слезе" към белите дробове и започне ендотелит, има да чакаш спрея да те излекува,

Отговори
10 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай