СПИСЪК В кои градове има училища с COVID-19

В третия ден от новата учебна година под карантина са вече няколко класа в различни училища на страната заради заразени учители и ученици. Те са в София, Стара Загора, Русе, Бургас и Ловеч.

В Бургас е открит ученик с COVID-19 в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в морския град. Той е в осми клас, съучениците му са под карантина, предаде бТВ. Снощи директорът е изпратил съобщения до родителите на учениците да не идват в гимназията.

 „Моля, запазете спокойствие, вашите деца ще продължават да се обучават в електронната среда, създадена от гимназията“, пише още в съобщението на директора.

Всички деца от класа трябва да се тестват на 22 септември и ако пробите им са отрицателни, ще продължат да се обучават присъствено.

Двама ученици в Сливен и Монтана пък са поставени под карантина заради контакт със заразени членове на семейството си.

В столичното 55 СУ "Петко Каравелов" ситуацията вече е спокойна - осем остават заразените учители, а вчера започна тестването на контактните деца. Интересът е бил слаб - при подаден списък от 70 контактни деца, вчера в Регионалната здравна инспекция са се явили около 8. Добрата новина е, че техните резултати са отрицателни. Учебните занятия продължават всички класове, освен контактните на заразените учителки. Очаква се учениците да се върнат обратно в час от понеделник.

В Русе цяла паралелка е под карантина заради заразен ученик от Математическата гимназия в града, изолирано е дете и от друг клас. На този етап тяхното обучение преминава онлайн.

Вчера здравните власти в Ловеч потвърдиха за случай на заразен учител - той не е имал контакти с децата, защото симптомите му са се проявили преди първия учебен ден, но е контактувал със седем учители. Всички те ще бъдат карантинирани и тествани, ако те са положителни - класовете, в които преподават, ще преминат към онлайн обучение.

В Стара Загора няма новозаразени преподаватели и ученици, след като вчера стана ясно, че трима педагози от VI ОУ "Св. Никола" са дали положителни проби за COVID-19. Директорът на училището Дарина Гайдарова заяви, че колегите ѝ не са идвали в учебното заведение и не са имали контакт с учениците.

"Ние сме взели всички мерки, за да осигурим безопасна среда за обучение и работа. В училището се ходи с маски или шлемове, осигурени са дезинфектанти на всеки вход и санитарните помещения, дезинфектираме всяко междучасие - парапети, дръжки на врати. Стараем се да спазваме всички мерки", добави Гайдарова.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?