Следвайте ни

Спират употребата на PCR тестовете в Щатите

viber icon

Центърът по контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ  преустановява употребата на PCR диагностиката като метод за установяване на инфекция с коронавируса. Според предварително известие за клиничните лаборатории, направено от Центъра, това ще се случи от началото на следващата година като PCR тестовете ще се употребяват до 31 декември 2021 г. PCR технологията, идентифицираща само вирусът на SARS-CoV-2, беше въведена за откриване на новия вирус, който тръгна от китайския град Ухан, през февруари 2020г. 

С това си изявление експертите от Центъра по контрол на болестите оттеглят искането си до Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за разрешение за спешна употреба на PCR тестовете. 

Целта на изнесеното съобщение е да информира клиничните лаборатории, за да имат достатъчно време за избор и прилагане на една от многото алтернативи, разрешени от FDA. Предвижда се да се премине изцяло към други видове молекулярна диагностика, както и да се употребяват антигенни тестове.  

В подготовка за тази промяна CDC препоръчва клиничните лаборатории и центровете за тестове, които до сега са използвали CDC 2019-nCoV RT-PCR анализ, да изберат и да започнат прехода си към друг COVID-19 тест, одобрен от FDA. CDC насърчава лабораториите да обмислят приемането на метод, който диференцира различните вируси с грипоподобна симптоматика. Така според учените ще се улесни поставянето на точна диагноза. „Такива анализи могат да улеснят непрекъснатото тестване както за грип, така и за SARS-CoV-2 и могат да спестят както време, така и ресурси, особено в разгара на грипния сезон,“ обосновават се от ресорната институция. 

Лабораториите и местата за тестване трябва да валидират и проверят избрания метод за анализ, преди да започнат клинични тестове, предупреждават от CDC.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Кики

Кики

29.07.2021 | 08:26

Това са пълни измислици ,няма такова нещо,аз живея тук и виждам какво е положението,правят се PSR тестове и то още повече,защото има много заболели...

Отговори
0 0
Фармацефта

Фармацефта

27.07.2021 | 22:03

Напрайхме няколко милиарда. Ще направим още доста

Отговори
6 3
индо

индо

28.07.2021 | 09:11

може би, ако на китайските и руските човечета не им писне...

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?