Следвайте ни

Спешна среща при Борисов: Пловдив е в топ 5 на атакуваните от вируса

Генерала отново привикан от премиера, Мангъров го няма

viber icon

Продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички необходими медикаменти. Броят на оздравелите от COVID-19 се увеличава, като по-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен.

Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет, съобщи пресслужбата. 

На срещата участваха също председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че за петте по-натоварени областни центъра е създадена  организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение. 

По отношение на снабдяването с медикаменти министър Ангелов беше категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства, като добави, че допълнително 20 000 опаковки  от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени. Всички присъстващи на срещата при премиера Борисов потвърдиха позицията си, че самолечението е категорично опасно и българските граждани следва да търсят лекарска помощ и да не се използват безразборно антибиотици.  По отношение на дейността на аптеките министър-председателят Бойко Борисов разпореди здравният министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата. 

В рамките на срещата бяха изразени резерви по отношение на масовото тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено „моментна снимка“, която обаче след 24 часа ще бъде различна. По темата с кадровия потенциал Кунчев изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри. За антигените тестове на срещата беше споделено мнението, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора. 

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система като продължават да спазват основните утвърдени принципи – дезинфекция, дистанция и дисциплина.

„Разчитам на хората – можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател“, отбеляза Борисов.

По думите му спазването на мерките е от изключително значение за предотвратяването на разпространението на COVID-19, а личната отговорност на всеки един човек, заедно с разумните и балансирани мерки ще спомогне да се преодолее кризата. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

КУКУ

КУКУ

16.11.2020 | 12:53

От щаба постоянно напомнят да се внимава с използването на антибиотици. Те явно не са наясно, че в момента при положителен тест личните лекари МАСОВО предписват и антибиотик. Някой ще провери ли за какво го правят? Говори се да се предотврати бактериална инфекция в дробовете? Има ли някакъв протокол според който предписват антибиотик толкова масово?

Отговори
5 0
ишщнс

ишщнс

16.11.2020 | 12:16

Мисля,че разбрах директивата.Всеки гражданин-с КОВИД.

Отговори
5 2
И  това  е  най правилното.

И това е най правилното.

16.11.2020 | 12:41

Защото вируса е по упорит от всички ни и няма да си отиде. просто трябва да заживеем с него. Но без да се препълват болниците.

Отговори
2 1
Милю Милев

Милю Милев

16.11.2020 | 11:58

Бойко, разписвай й пътния лист на тая луда гарга, дето загроби града ни от некадърност. Като е толкова велика, що не влезе тя със скъпите дрехи, хиалурони, филъри и ботокси да се бори с ковида. Ами от една година само брифинги и интервюта дава. И остави лекарите да умират от вируса. Властта не е за всеки, особено за въжеиграчи и шмекери, като нея.

Отговори
10 0
Гражданин

Гражданин

16.11.2020 | 11:56

Данчето заедно с кмет и общински съветници трябва да бъдат съдени! Все повече се разпространява вируса,а горе споменатите стават все по- неадекватни!. Данчето се наигра! Стига толкова. Оут всички!

Отговори
9 2
Пенчев

Пенчев

16.11.2020 | 11:53

Най-великата глупост е да направиш ковид болница в центъра на града. Първо така разпространяваш заразата на най-оживените места, второ, там линейките няма къде да спират и логистиката като цяло не е добра, заради самото място. Още през април Славчо Атанасов правилно предложи да се подготви Белодробна болница за ковид и тогава даже Зико се съгласи. Там сградите имат нужните приспособления за кислород, намира се на изолирано място, подходяща точно за такава ситуация. От април до момента - нищо. А проблемът можеше отдавна да е решен, а не сега в паника да не знаят какво и как да направят. Тежка некадърност, съчетана с власт, води до това - умират хора и кризата прераства в хаос.

Отговори
17 1
Уволнение

Уволнение

16.11.2020 | 17:22

Здравка е бедствие за Пловдив

Отговори
2 0
Динев

Динев

16.11.2020 | 11:43

Некадърността на управляващите в Пловдив дуо Здравки вече е опасно. Заради неадекватността им, всеки ден се разболяват стотици пловдивчани, а мерки няма никакви. То, управлението не е лесна работа, не е като да фалшифицираш изборите на Славчо. Положението е сериозно, умират хора ежедневно! А кмет и областен се скубят по косите кой е по-велик. Трагедията вече се превърна в ужас и отива към апокалипсис.

Отговори
9 1
Не  се  разболяват

Не се разболяват

16.11.2020 | 12:44

А се заразяват. Много от заразените не го и усещат.

Отговори
6 1
Д-р Тилев

Д-р Тилев

16.11.2020 | 11:38

Г-н премиер, още днес вземете главата на областната управителка на Пловдив, която вкара града в най-тежката криза в историята му. Не направи нужната организация, остави лекарите без защитни средства още в началото, тук се разболяха повече медици, отколкото пациенти. Сега Пловдив е с най-много болни и починали и няма готова болница, при положение, че тук работят 45 болнични заведения. И в момента госпожата нагло лъже, че в мбал св мина работят 72 лекари и 25 сестри, далеч по-малко са. Явно пак е наредена поредната схема за източване на пари. Вземете незабавни мерки, г-н премиер!

Отговори
11 0
Ванко 1

Ванко 1

16.11.2020 | 11:29

Здравка Каназирева е виновна . Веднага да бъде уволнена

Отговори
9 0
Еий

Еий

16.11.2020 | 12:47

Ванко много си серт. По полека.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?