Следвайте ни

Специални здравни центрове в Турция проследяват състоянието на бивши Covid-19 пациенти

viber icon

Министерството на здравеопазването наскоро въведе нови пилотни центрове за наблюдение на COVID-19 в столицата Анкара и централната провинция Ескишехир в опит да види как се справят възстановените пациенти с коронавирус.

Центровете, които скоро ще бъдат открити в още 24 провинции, предлагат безплатни консултации и услуги за наблюдение на бивши пациенти. Персоналът в центровете ще наблюдава здравето на тези пациенти най-малко две години, за да провери дали вирусът е причинил други здравословни усложнения. Министерството има за цел да осигури ранна намеса, ако здравето на пациентите се влоши.

Коронавирусът може да бъде лекуван с някои лекарства, но може да причини нови здравословни проблеми, особено при тежко болни пациенти, поради вредното въздействие върху белите дробове и други органи. Въпреки че не са налични точни цифри или научни изследвания, свързващи новите здравословни проблеми с коронавируса, някои пациенти в напреднала възраст с хронични заболявания са претърпели сърдечни пристъпи след възстановяване от вируса, според съобщения в медиите.

Центровете проследяват само пациенти, които доброволно се наблюдават. Здравният персонал ги кани в центровете и ако приемат, се подлагат на медицински преглед, а в случай на здравословни проблеми се насочват към лекари.

Първият център беше открит в Учебна и изследователска болница Бейазит в Анкара на 1 декември. Доцент Ченк Айпак, администратор на центъра, заяви, че наблюдението на възстановените пациенти е важно, за да се види въздействието на вируса при липса на достатъчно данни за да разберем как работи вирусът и как влияе на тялото.

"Пациентите ще бъдат извиквани най-малко седем пъти в рамките на две години за рутинни прегледи", каза Айпак.

До момента центърът е приел 19 пациенти. Наред с физиологичните проблеми, той също така наблюдава психологическите ефекти на COVID-19 върху пациентите.

В сряда Турция отчете повече ежедневни възстановявания от COVID-19, отколкото нови инфекции за първи път от месеци. 

Броят на загиналите в цялата страна нарасна до 17 121 с нов 24 часов рекорд от 240 починали.

Общо 205 397 теста за коронавирус бяха проведени в цялата страна през последните 24 часа, което доведе до почти 21,7 милиона, като броят на новите случаи възлиза на 29 718 души. 
Броят на тежко болните пациенти сега е 5960.

Здравният министър Фахретин Коджа заяви, че ежедневно броят на пациентите в Турция от известно време намалява.
Той подчерта, че броят на активните пациенти също намалява.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?