Следвайте ни

Специалисти: Маските не са достатъчни, пазете дистанция

viber icon

Учени предупредиха, че са достатъчни 15 минути близък контакт, за да се заразите, дори и да сте с маски.

Професор Хасан Тезер, член на Научния консултативен съвет за коронавирус, към Министерството на здравеопазването в Анкара, предупреди днес, че маските без филтри осигуряват по-малка защита срещу смъртоносната инфекция.

„Маските не ни защитават на 100%. Ако не спазваме правилата за социално дистанциране повече от 15 минути, инфекцията е неизбежна, дори и ако се носят маски “, предупреди той.

Здравните власти многократно напомнят на обществеността да се придържа към правилата за социално дистанциране, да се носят маски и да се спазват хигиенните стандарти срещу коронавирус. 

Неносенето на маска на публично място се наказва с глоби в Турция, а страната намали цената на маските за еднократна употреба до 1 лира (около 20 ст) . „Страхотно е, че маските са по-евтини и производството им се увеличава. Но трябва да внимаваме. Дори и да има три слоя, маските не ни предпазват през цялото време. Ако няма филтър в средата, той няма да осигури никаква защита ”, каза Тезер пред медиите. 

 „Трябва да проучите дали може лесно да се разкъса и колко е здрав филтърът на маската ви. Маска с добър филтър не би се разкъсала лесно “, посочи той.

Маските, правилата за социално дистанциране и хигиена са единственото оръжие срещу смъртоносната пандемия при липса на ваксина. 

В последните дни Турция отбеляза значителен ръст на броя на пациентите, смъртните случаи и тези в критично състояние.

Тезер казва, че маските трябва да се сменят най-много след четири часа. „Трябва да я свалите внимателно и да я изхвърлите, когато се навлажни или замърси. Не можете да използвате една и съща маска в продължение на дни. Ако сте били на многолюдно място, трябва незабавно да я изхвърлите, когато се върнете у дома. Маските могат да ви защитят, но когато преминете покрай някой с вируса, който кашля, вирусът ще залепне по външната повърхност на маската “, предупреди той.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който се обърна на онлайн среща на клубове на управляващата Партия на справедливостта и развитието днес, заяви, че Турция може да се справи с нарастването на броя на пациентите за няколко седмици, ако хората се съобразят с мерките. „В противен случай ще продължим да ограничаваме и дори можем да бъдем принудени да наложим допълнителни мерки“, предупреди той.

Турция тази седмица въведе частичен комендантски час за първи път от месеци. За сега само в събота и в неделя вечер от 20 ч. до 10 ч. сутринта има забрана за напускане на дома в цялата страна. 

Училищата ще останат затворени до края на първия срок, като учениците преминават към онлайн обучение. 

На ресторантите и кафенетата е забранено да приемат клиенти и им е разрешено само да предоставят пакетни поръчки и за доставка по домовете. 

Възрастните граждани, които са на 65 и повече години и тези на 20 и по-млади, нямат право да излизат на открито, с изключение съответно между 10 и 13 ч. и 13 до 16 ч.

Ограниченията идват в момент, когато броят на активните пациенти нарасна драстично и премина прага от 5 хиляди дневно. А само за седмица има над 800 смъртни случаи в Турция, което е рекорд от началото на пандемията.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

С няколко думи

С няколко думи

22.11.2020 | 19:39

Защо да ги носим тогава? Да пълним нечии джобове? Цирк Ковид продължава......

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?