Следвайте ни

Специалисти: COVID-19 удря директно устната кухина

viber icon

Новият вариант на коронавируса заразява клетките в устата и слюнката и това е причината често срещан симптом при боледуващите да е загуба на вкус, сухота и обриви в устата, съобщи "Мейлонлайн".

Устната кухина играе роля и на проводник при предаването на вируса към белите дробове и храносмилателната система чрез слюнката. Всичко това са установили американски специалисти от Националния институт за дентални и черепно-лицеви изследвания в САЩ.

"Нашето изследване, което разкрива потенциално подценяваната роля на устната кухина в заразяването с новия коронавирус, може да открие нови линии на проучвания и по-добро разбиране на пътищата за заразяване и протичане на заболяването", каза ръководителят на изследването Блейк Уорнър от института.

Възможността на вируса да заразява различни части и органи на тялото може да обясни широкоспектърните симптоми при пациенти с COVID-19, предаде БТА. 

За учените е известно, че новият коронавирус може да се открие в слюнката, но не се знаеше как прониква там. При пациенти с COVID-19 и симптоми като кашлица, се предполага, че вирусът в слюнката се появява чрез назално дрениране. Но това не обяснява как вирусът се озовава в слюнката на пациенти, които нямат дихателни симптоми.

Учените са открили РНК от два ключови протеина, с които вирусът прониква в организма, в определен вид клетки на слюнчените жлези и на тъканите, покриващи устната кухина. Наличието им показва уязвимостта на тези тъкани, след като вирусът използва съдържащите се в тях протеини за заразяване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?