Следвайте ни

Специалист: Хората с алергии да бъдат ваксинирани в болница

viber icon

Хората, които имат алергии, трябва да получават ваксини в болница, вместо в център за първична здравна помощ. Това заяви турски лекар след съобщения за вероятни алергични реакции към новите COVID-19 ваксини. 

В писмено изявление във вторник ръководителят на турското национално дружество по алергия и клинична имунология д-р Бюлент Шекерел заяви, че тежките алергични реакции към ваксините са изключително редки. 

Алергичен риск при РНК ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna е 11 на 1 милион. 

Това е, десетократно по-висок риск в сравнение с рутинните ваксини, обяви Шекерел. Но не грябва са се притесняваме от този факт. 

"Тази разлика не е свързана с това, от какво е направена ваксината, а по-скоро това е резултат от новата техника за производство на РНК ваксините", отбеляза той.

Шекерел обясни, че този потенциален по-висок риск при РНК ваксините е резултат от компонент на ваксината, наречен полиетилен гликол или PEG.

Доклади за алергични реакции към новите РНК ваксини се появиха в Европа и щатският епидемиолог от Калифорния през януари настоя да се спре определен брой ваксини Moderna в щата, тъй като някои хора са получили тежки алергични реакции след ваксиниране.

„Използваната в Турция китайска ваксина КоронаВак се произвежда със стара технология и теоретично се очаква още по-малък алергичен риск в сравнение от РНК ваксините“, обясни Чекерел.

Нежеланите реакции, дължащи се на ваксинация, се наблюдават от здравното министерство, каза той. 

"В момента, преди прилагането на ваксината, хората се питат дали имат алергия. Препоръчваме на тези, които са алергични към някое вещество или храна, да се ваксинират в болници вместо в първични здравни центрове", посъветва той. Специалистът подчерта, че всички тежки алергични реакции се наблюдават в рамките на 30 минути след получаване на ваксината. За това обичайна практика е в световен мащаб да се наблюдават ваксинираните хора поне 30 минути след ваксинацията.

"Поради тази причина всички здравни заведения, където се прилагат ваксинации, са оборудвани с обучен персонал за разпознаване на алергични реакции и подходящо оборудване за лечение", каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лекар

Лекар

04.02.2021 | 09:40

Правилно, най- накрая разумно и професионално предложение!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай