Следвайте ни

Спасителното лекарство за 260 умиращи вече е в България СНИМКИ

viber icon

2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в средно тежко и тежко състояние бяха доставени днес в България.  Още тази вечер количества от медикамента ще получат всички регионални здравни инспекции, чийто ангажимент е в рамките на утрешния ден да снабдят лечебните заведения с разчетените количества.

Медикаментът ще покрие лечението на 260 пациенти, хоспитализирани в интензивни структури. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред медии в БулБио - НЦЗПБ.

Това е първата доставка по договорите, сключени между Министерството на здравеопазването и притежателя на разрешението за употреба на лекарството – Gilead Sciеnces. Припомняме, че за закупуването на доставените днес флакони Министерският съвет отпусна 2,1 млн. лв.

Общо средствата, които страната ни ще задели за обезпечаване лечението на пациенти, показани за лечение с Ремдисивир до края на месец март, възлиза на над 26 млн. лева. До края на март 2021 г. в България поетапно ще бъдат доставени още 30 хил. флакона от медикамента.

„Лекарството пристигна днес по обед, веднага създадохме организация Ремдесивир да получат всички болници, които са го заявили. Започваме с раздаването на регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил, а до края на деня и на останалите 23 РЗИ.

Столичната здравна инспекция тук, на място, отпуска количествата, заявени от Военномедицинска академия, „Александровка“ и „Пирогов", за да осигурят своевременно лечението на своите пациенти“, посочи д-р Пенков.

„Експертният съвет по анестезиология и интензивно лечение изготви протокол за приложение на медикамента, на база който колегите извършват оценка и преценяват дали да назначат терапия с лекарството. Протоколът е на разположение на всички лечебни заведения в страната“, обясни още заместник-министърът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Траурна Агенция Марица

Траурна Агенция Марица

30.10.2020 | 07:19

Нали и ние гоним тираж? По добре да плашим и да ни четат, макар и да сме жълт сайт вече.

Отговори
0 0
Обработка потребителски контент

Обработка потребителски контент

29.10.2020 | 23:17

The USA doesn’t have Freedom of the Press, we have Suppression of the Story, or just plain Fake News. So much has been learned in the last two weeks about how corrupt our Media is, and now Big Tech, maybe even worse. Repeal Section 230! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 28, 2020

Отговори
0 0
От първа линия:

От първа линия:

29.10.2020 | 21:41

То хубаво, ама наскоро излезе едно проучване, според което въпросният медикамент НЕ влияе съществено върху смъртността при тежките случаи... и не съм си го измисли аз.

Отговори
1 0
Абсурдно

Абсурдно

29.10.2020 | 20:02

Заглавието, в частта вече умиращи, не е етично и не отговаря на стондартите публична комуникация. Дори в терминално състояние не сте в право да го обявите. Има публично и лично пространство и те са защитени. И лични данни не може да продавате на частни интереси през тапета съгласи се

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?